W-D > Články > Degustace >

Lucien Le Moine

11.08.2021 |
Degustace

Lucien Le Moine je v Burgundsku velmi uznávané jméno. Jeho vína jste v mnoha testech časopisu WINE & Degustation mohli vidět na předních, většinou prvních příčkách. Má své skalní příznivce i zaryté kritiky, nicméně celý příběh tohoto vinařství je natolik zajímavý a vína tak mimořádně osobitá, že když jsem od Diany Sixtové ze společnosti Merlot d'Or, která vína Lucien Le Moine do ČR dováží, obdržel pozvánku na velkou profi lovou degustaci tohoto vinařství, neváhal jsem ani minutu...

Lucien Le Moine je malé vinařství velkého jména. V podstatě jde o butikový négociantský projekt, za kterým stojí manželský pár Mounir Saouma a Rotem Brakin. Jejich filozofií je vyrábět svá vína tak, aby co nejpřesněji vyjádřila typičnost a znaky jednotlivých terroir v oblasti Cô te d'Or. Mounir odešel z Libanonu v roce 1989 ve svých dvaadvaceti letech. "Sedm let jsem pracoval pro trapisty ve středním Orientu. Právě tam jsem se naučil vyrábět víno s mým strýcem, který byl opatem v klášteře, který založili mniši ze
Cî teaux. Odtud pochází moje láska k Pinot Noir, k Chardonnay a k Burgundsku, kam jsem často jezdil nakupovat sudy," říká Mounir o svých začátcích. Mounir pak vystudoval vinařství a enologii na škole ENSAM v Montpellier. "Pět nebo šest let jsem měl na starost různé domény, jako například Château de Chassagne. Hodně mi pomohl Bernard Noblet z Romanée-Conti." Pracoval ale i v jiných francouzských oblastech, a dokonce i v Kalifornii. Rotem pochází z rodiny, která vyráběla sýry. Zemědělství vystudovala v Izraeli a v Dijonu, kde ji "nasměrovali" na studium vína. Získala titul a ještě vyhrála národní cenu od Francouzské zemědělské akademie, a to studium v Cô te d'Or. Podílela se na mnoha sklizních v Burgundsku a Kalifornii Společné vinařství založili Mounir a Rotem v roce 1999. "Přišli jsme sem kvůli Pinotu Noir a Chardonnay a usadili jsme se zde, protože se nám zalíbilo Cô te d'Or a jeho vína, ale také Burgunčané jako lidé i přátelé ." A proč jméno Lucien Le Moine? "Mniši mi říkali Lucien a moji přátelé mi říkali mnichu (le moine)." Ve svém sklepě v Beaune dnes každý rok vyrobí pouze 100 sudů , aby veškerou práci okolo školení vína mohli dělat ručně, a hlavně sami. Od každého vína v sortimentu tak vyrobí maximálně jeden až tři sudy, tedy 300 až 900 láhví..

Celá článek o Lucin Le Moine si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu WINE & Degustation.

Text a foto: Michal Šetka

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI