W-D > Články > Degustace >

Marcarini |legenda piemonstkých vín v Praze

18.03.2019 |
Degustace

Vinařství Marcarini je jedním z nejprestižnějsích vinařství v oblasti Piemontu. Ve výrobě vína se v obci La Morra věnuje rodina Marcarini po více než 180 let. Koncem ledna navštívil Prahu pan Andrea Marchetti, syn majitele a současně enolog vinařství, aby na řízené degustaci společnosti VinoDoc představil ve vertikální degustaci špičková vína své produkce.

 

 Vinařství Marcarini sídlí v malém městečku La Morra, tedy ve velmi tradiční a historicky významné oblasti pro výrobu noblesních červených vín z apelace Barolo. Úcta k tradicím je od počátku filozofií rodiny Marcarini, která vlastní nejstarší sklep v La Morra, původem ze 14. století. V současné době vinařství obhospodařuje celkem 20 hektarů vinic. Většina z nich se nachází právě v katastru La Morra, výjimku tvoří pouze vinice pro bílé odrůdy. Vinice pro jejich Moscato d'Asti najdete v apelaci Barbaresco, vinice pro místní, autochtonní odrůdu Arneis potom v apelaci Roero.

 Úcta k tradicím je patrná především ve vinifikaci, která se na výsledných vínech podepisuje. Zásadou vinařství Marcarini je totiž školení vín ve velkých slavonských dubových sudech o objemech 22-46 hektolitrů, díky kterým odráží vyráběná vína jak charakter dané odrůdy, tak odlišné klimatické podmínky jednotlivých ročníků. To platí především pro královskou odrůdu, kterou je pochopitelně Nebbiolo. K té zde přistupují ryze tradičním způsobem výroby, pro který je specifické ponoření matolinového klobouku a jeho následná macerace s moštem po dobu 45 dní za pozvolného kvašení. Výsledkem jsou vína s vyšším obsahem třísloviny, která je stabilizuje, proto nejsou čiřena ani filtrována a mají velký potenciál zrát v láhvi...

Více o degustaci piemontských vín se dočtete v březnovém čísle časopisu WINE & Degustation

Text: Václav Tichoň
Foto: Archiv společnosti VinoDoc

Zveřejněno ve WINE & Degustation 03/2019


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI