W-D > Články > Degustace >

Slavná Grand Cru |od Maison Joseph Drouhin

14.02.2019 |
Degustace

Mezi nejzajímavější degustace konce loňského roku patřila i prezentace vín z vinic Grand Cru z burgundského vinařství Maison Joseph Drouhin. Tuto degustaci pro velmi omezený počet hostů v Praze uspořádala společnost Vinum Bonum, která je exkluzivním dovozcem vín Joseph Drouhin do České republiky, a její majitel pan Aleš Macek tuto degustaci osobně řídil. A byl to skutečný svátek pro všechny milovníky noblesních burgundských vín.
Maison Joseph Drouhin najdete v samém srdci Burgundska ve městě Beaune, pouhých pár kroků od zdejšího hlavního náměstí. Rodina Drouhin je s městem Beaune a s burgundským vinařstvím svou historií pevně spjata. Společnost Maison Joseph Drouhin dnes patří k nejvýznamnějším a nejrespektovanějším négociantům v Burgundsku. Historie jejích sklepů, které se rozprostírají pod náměstím v Beaune, sahá až do 12. století a v minulosti patřívaly burgundským hrabatům a králům Francie. Z 18. století pak pochází starý vodní mlýn v Chablis, který již 40 let slouží rodině Drouhin jako zázemí pro výrobu vín v Chablis.
Společnost založil v roce 1880 v pouhých 22 letech Joseph Drouhin poté, co se usadil v Beaune a stal se obchodníkem s vínem. V roce 1918 ho vystřídal jeho syn Maurice Drouhin a brzy začal budovat vinařství. Nakoupil několik výjimečných parcel, mezi nimi i slavné Clos des Mouches a Clos de Vougeot. Jeho následník Robert Drouhin dal této firmě dnešní podobu. Dnes se o chod firmy stará již čtvrtá generace rodiny a jsou to čtyři děti Roberta Drouhina. Enoložkou vinařství je Véronique Drouhin, která patří k nejtalentovanějším a nejuznávanějším vinařkám Francie. Philippe Drouhin se stará o vinice, Laurent Drouhin je rodinným ambasadorem ve Spojených státech, kde se usídlil, a Frédéric Drouhin celou rodinnou společnost vede. Společnost dnes vlastní mnoho vinic v celém Burgundsku včetně slavných a vzácných monopolů a nadále působí i jako négocianstká společnost.
Degustace v Praze byla zcela ojedinělá a výjimečná především tím, že až na několik výjimek tvořených mimořádnými a pro rodinu Drouhin signifikantními víny byla představena exkluzivně vína kategorie Grand Cru.
Prvním degustovaným vínem bylo Drouhin-Vaudon, Chablis Grand Cru Les Clos 2012. Víno bylo již velmi pěkně nazrálé a vyrovnané, s pro Chablis typickou mineralitou a ovocnou strukturou. Druhým vzorkem bylo Meursault Premier Cru Perriéres 2012. Toto víno dobře znám z mnoha degustací přímo v Beaune, na této pražské degustaci jsme ho však dostali ve fázi, kdy bylo poněkud uzavřené. To se bohužel u burgundských vín stává, nic to však nemění na faktu, že Meursault Perréres od Domaine Drouhin tradičně patří k vynikajícím vínům z této apelace. Naprostou noblesou bylo Corton Charlemagne Grand Cru 2012. Přímé, minerální víno, velmi typické pro svou apelaci. Vrcholem degustace bílých vín a možná i celého tohoto svátku pro milovníky burgundského vína bylo Montrachet Grand Cru Marquis de Laguiche 2011. Rodina Drouhin se dlouhodobě stará o tento špičkový kus mytické vinice Montrachet, který patří rodu Marquis de Laguiche, a vyrábí z něj vína pod svou etiketou. Toto víno tradičně patří nejen mezi největší skvosty v Burgundsku, ale i mezi nejlepší bílá vína světa. Je mohutné, opulentní, s neskutečnou mineralitou a ovocností, velmi harmonické a dlouhé. Chcete-li poznat dokonalé bílé víno, toto směle může být jeden z tipů. Jediným problémem je však jeho omezená produkce a vysoká cena.
Degustace červených vín začala Chambolle-Musigny Premier Cru 2016. Apelace Chambolle-Musigny je pro rodinu Drouhin klíčová, jejich vína jsou zde považována za absolutní špičku, a i proto bylo toto víno právem zařazeno do degustace mezi Grand Cru. Snoubí v sobě mimořádnou jemnost, ovocnost a eleganci. Naproti tomu Charmes Chambertin Grand Cru 2016 je klasickým projevem této apelace. Mužné, kořeněné, strukturované, opulentní víno, dlouhé v dochuti, s mimořádným potenciálem zrát. Velkým zážitkem bylo i poměrně vzácné Clos de la Roche Grand Cru 2016. Opět víno, které nezapře jasný charakter apelace s obrovskou strukturou. Návštěvníci degustace měli také jedinečnou možnost ochutnat víno Hospices de Beaune Premier Cru Cuvée Maurice Drouhin 2015, které bylo pro firmu Vinum Bonum vydraženo přímo na aukci v Beaune. Noblesní cuvée se zajímavou historií, které se rodina Drouhin snaží na této charitativní aukci vždy kompletně skoupit. Následovalo solidní, ale oproti ostatním vínům nikterak mimořádné Clos de Vougeot Grand Cru 2015. Pravým opakem však bylo zcela dokonalé Échezeaux Grand Cru 2014. Víno s nádhernou ovocností, mineralitou a vším, co tuto apelaci proslavilo mezi milovníky Pinot Noir po celém světě. Velmi příjemné bylo i trochu méně známé Griotte-Chambertin Grand Cru 2014, ve srovnání s dříve prezentovaným Charmes-Chambertin působilo trochu subtilnějším a elegantnějším dojmem. Naopak mohutnou tanickou strukturu, tak charakteristickou pro svou apelaci potvrdilo Clos Saint-Denis Grand Cru 2014.
Degustace všech červených vín byla mimořádným zážitkem, jediným mínusem této degustace bylo, že vína byla otevřena mnoho let předtím, než by si zasloužila. Ale to je bohužel úděl mnoha velkých vín světa, pokud je vůbec chcete ochutnat. Tento handicap se pan Aleš Macek rozhodl přítomným účastníkům vynahradit skutečně nazrálým vzorkem Chambolle-Musigny Premier Cru 1988, tedy vínem, které nádherně ukázalo, jak velký potenciál zrát mají burgundská vína rodiny Drouhin a jak je důležité poskytnout těmto vínům čas na to, aby se ukázala v celé své plné kráse.
Rodina Drouhin patří mezi nejvýznamnější rodiny Burgundska. Jejich vína jsou obdivována po celém světě a buďme rádi, že i v Praze je dnes možné alespoň pro omezený počet lidí uspořádat takto zcela unikátní degustaci.

Text a foto Michal Šetka 

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2019

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI