W-D > Články > Degustace >

Večeře s víny Marchese Antinori |Tenuta Le Mortelle

29.11.2022 |
Degustace, W-D

Večer s víny Marchese Antinori - Tenuta Le Mortelle zorganizovala ve druhé polovině října dovozní společnost Simply Wines ve spolupráci s Ristorante da Emanuel. Le Mortelle je nejmladším projektem slavné toskánské rodiny Antinori a poměrně novou akvizicí v portfoliu Simply Wines. Není tedy divu, že se celý večer pila vynikající vína, ale návštěvníci se také dozvěděli mnoho zajímavých věcí o rodině Antinori a jejích toskánských vinařských majetcích. Večerem totiž osobně provázela paní Eva Horáková, exportní manažerka vinařství, navíc, jak její jméno napovídá, původem Češka.

Rodina Antinori je jednou z deseti nejstarších vinařských rodin na světě. Jejich nejnovější vinařství Le Mortelle najdete v Toskánsku v samém srdci regionu Maremma nedaleko města Grosseto, na dohled od Tyrhénského moře. Vinařství bylo založeno v roce 1999 právě rodinou Antinori a projekt vinařství Le Mortelle je odlišný od jiných vinařství, která rodina vlastní. Toto vinařství totiž nemá žádné historické kořeny a vzniklo v podstatě na "zelené louce". V roce1999 rodina Antinori koupila pozemky, na kterých se do té doby pěstovaly ovocné stromy. Nikdy předtím zde nebyly žádné vinice, přesto zde rodina viděla veliký potenciál pro vína prvotřídní kvality.

Majetek se rozkládá na 270 hektarech půdy, 170 hektarů je osázeno vinicemi. První roky zde věnovala rodina Antinori právě výsadbě vinic. Zaměřili se především na Cabernet Sauvignon, Cabernet Franca malé množství odrůdy Carménère. Ale vyrábí se zde také bílé víno především z odrůd Vermentino a Viognier.

Samotné vinařství bylo postaveno později, až ve chvíli, kdy si Antinori byl jistý kvalitou hroznů a očekávaný potenciál terroir byl po prvních sklizních potvrzen. Celé vinařství je technologicky velmi moderní stavbou, která je postavena tak, aby co nejméně rušila okolní přírodu. Je z větší části skrytá pod povrchem, viditelná je pouze její část. Budova má tři patra, aby se víno mohlo zpracovávat gravitačním způsobem.

Prvním vínem večera k jednoduchému typickému italskému předkrmu bruschetta al pomodoro, prosciutto San Daniele, olive Taggiasche bylo příjemné a svěží víno z městečka Orvieto Campogrande Orvieto Classico, Umbria DOCs tóny meruněk a pomerančů, nikoli z vinařství Le Mortelle, nicméně také z majetku rodiny Antinori.

Druhý chod - vitello tonnato - byl již doprovázen vínem Vivia 2021,Toscana DOC z Le Mortelle. Vivia je směsí odrůd Vermentino a Viognier, které jsou doplněné odrůdou Ansonica. Velmi příjemné a svěží víno zaujalo ovocnou aromatikou i chutí bílých broskví, ananasu a limetek s podtóny středomořských bylin a jemnou mineralitou.

Skvělý chod risotto allo zafferanocon coda di manzo doprovázelo brilantní Botrosecco 2020, Toscana DOC. Krásně ovocné víno vyrobené z odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Typické víno s výrazem oblasti Maremma, harmonické, s tóny zralého bobulového ovoce, eukalyptu, koření a kakaa, jemně pikantní, s hebkým tříslem.

Asi není klasičtějšího a oblíbenějšího toskánského receptu, než je bistecca Fiorentina e patate alla Toscana. A takto připravené maso potřebuje seriózní vína. Poggioalle Nane 2018, Toscana DOC tyto předpoklady jednoznačně splnilo. Je vyrobené z odrůd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Carménère. Víno má temně červenou barvu, bohatou vůni zralých ostružin, černého rybízu, fialek, lékořice, sušených bylin a tymiánu. A také velmi komplexní a mnohovrstevnatou chuť s hedvábným tříslem a velmi dlouhým závěrem. Společnost Simply Wines však neponechala nic náhodě a překvapila návštěvníky večera ještě jedním, doslova ikonickým vínem z vinařství Le Mortelle, kterým je Ampio delle Mortelle, Toscana IGT. Vína se vyrábí velmi omezeném nožství a není divu, že i dodávky na jednotlivé světové trhy jsou na základě alokací. Ampio z mimořádného ročníku 2016 bylo vyrobeno z odrůd Carménère, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Má intenzivní tmavě rubínově červenou barvu. Vůně je velmi intenzivní, komplexní a jemně pikantní, s tóny černého pepře, lékořice, ostružin, černého rybízu, sušených bylin, máty, levandule, tabáku a čokolády. Chuť je doslova podmanivá a velmi elegantní, se skvělou strukturou a tóny borůvek, ostružin a tmavé čokolády. Víno začíná pomalu nazrávat i do ušlechtilých terciárních podtónů, i když má ještě řadu let před sebou. Opravdu nádherné, velké víno.

K dezertu, tedy spíše kombinaci sýru, čokolády a fíků, se podávalo Aleatico 2019, Sovana DOC z Fattoria Aldobrandesca. Fattoria Aldobrandesca se nachází v jižní části toskánského regionu Maremma. Představuje pro vinařství rodiny Antinori výzvu v podobě znovuobjevení původní odrůdy Aleatico a rozvíjení nové odrůdy Malbec, která v této oblasti našla ideální terroir a ukazuje svůj veliký potenciál. Aleatico je velmi stará odrůda a také název tradičního toskánského sladkého dezertního červeného vína. Jde o zajímavé víno, které vyniká svou osobitostí a jemnou a vyváženou chutí. Část hroznů se zpracovává okamžitě po sklizni. Druhá část hroznů se suší po dobu zhruba jednoho měsíce s cílem zvýšit a koncentrovat aroma a strukturu odrůdy. Během fermentace se při dosažení optimální úrovně zbytkového cukru mošt prudce zchladí, tím se proces fermentace zastaví a vzniká sladké víno. Toto konkrétní Aleatico bylo charakteristické jemnou vůní černých třešní, borůvek a růží a sladkou, i když současně svěží ovocnou chutí s výrazným podtónem sladkého koření a čokolády. Antinori je ve světě toskánských vín obrovským pojmem. A nejsou to jen notoricky známá a světově proslulá Supertoskánská vína či tři nejslavnější toskánské apelace, co z jejich produkce stojí za pozornost. Touha objevovat nová terroir i obnovovat staré tradice ve spojení s precizním umem jejich enologů jsou zárukou mnoha dalších skvělých vín. A zde společnost Simply Wines v podobě vinařství Le Mortelle evidentně zařadila do svého portfolia jeden ze skrytých toskánských pokladů. 

Článek najdete v aktuálním vydání WINE & Degustation 11/2022, který je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI