W-D > Články > Gastronomie >

Chateau Lobkowicz Roudnice |Urozená vína z Čech

04.10.2022 |
Gastronomie

Na viničních tratích při jižním svahu hory Sovice u Roudnice nad Labem roste vinná réva, ze které už od roku 1603 vyrábí rodina Lobkowiczů v historických sklepích roudnického zámku jedinečná vína. Po staletí se zde pěstují odrůdy Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a Pinot Noir, tedy typické odrůdy české vinařské podoblasti. Výborně se jim daří především na zdejším vápenitém podloží, které v těchto odrůdách vytváří nezaměnitelnou minerální dochuť. Vysoké kvality dosahují také zdejší vína z odrůd Chardonnay a Pinot Blanc.

Severní vinařská oblast Roudnicka dává vzniknout svěžím vínům s příjemnou kyselinou, která podporuje šťavnatost. Blízkost řeky Labe pak udržuje ideální mikroklima a odráží paprsky slunce zpět do vinic. Samotné vinice leží v deštném stínu Českého středohoří s ideální jižní expozicí. Opukové podloží a vápenité jíly pak dávají vínům typickou mineralitu, odrážející se i v chuti. "V Roudnici vyrábíme víno, toto město je však také místem, kde má naše rodina své kořeny," říká William Rudolf Lobkowicz, který je tváří Chateau Lobkowicz Roudnice. Název vinařství odkazuje na tradici, kvalitu a urozenost vína a zdůrazňuje hrdost rodiny na svůj původ v Roudnici nad Labem. Jedna z řad vín nese název Sovice, a to podle ikonické hory, jejíž úbočí zdobí nádherné viniční tratě. Právě na nich pěstují po dlouhá léta révu, ze které vznikají skvělá vína z Chateau Lobkowicz Roudnice. Důkazem jsou například jejich vína Sylvánské zelené 2021 a Ryzlink rýnský 2020, která obdržela zlaté medaile na Národní soutěži vín - vinařská oblast Čechy 2022.

Ochutnat to nejlepší z vinařství Chateau Lobkowicz Roudnice můžete v moderní designové vinotéce "Přípitek z Roudnice" v pražském Karlíně v ulici Prvního pluku 144/14 vedle nově zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Vína lze objednat samozřejmě také online na webu vinařství.

Kontakt: Chateau Lobkowicz Roudnice Zámek 1, 413 01 Roudnice nad Labem

Tel.: +420 416 837 234, e-mail: vinarstvi.roudnice@lobkowicz.cz


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI