W-D > Články > Rozhovory >

Eduardo Muga

15.02.2019 |
Rozhovory

Vinařství Muga je legendou španělské vinařské oblasti La Rioja. V říjnu navštívil Prahu pan Eduardo Muga, aby zde ve vinotéce společnosti AD VIVUM, která vína Muga do ČR dováží, představil portfolio svých vín. A my jsme samozřejmě využili návštěvy takové vinařské legendy a připravili s Eduardem Mugou velmi zajímavý a otevřený rozhovor.
Bodegas Muga najdete ve městě Haro ve čtvrti Barrio de la Estación, což v překladu znamená "čtvrť vlakové zastávky". Tato poloha není vůbec nahodilá, neboť v minulosti byla přeprava sudů s vínem svázána pouze se železnicí. Proto je toto zdánlivě industriální místo tak klíčové pro minulost vinařství v oblasti Rioja. Právě zde se totiž usazovali před více než sto lety první vinaři - přistěhovalci z Francie -, kteří zde začali psát dějiny nynější slávy zdejších vín. Jméno předka dnešních majitelů bodegy Muga pana Isaaca Mugy se objevilo na fasádě hlavní ulice městečka Haro (dnešní centrum vinařské oblasti La Rioja) v roce 1932, avšak první zmínky o tomto rodu pocházejí již z roku 1870, kdy bratři Antonio a Baltasar získali ocenění Ministerstva zemědělství za svůj přínos v oboru vína. Isaac Muga Martínez, zakladatel Bodegas Muga, zemřel v roce 1968. Bodega se od roku 1960 zaměřuje na produkci výhradně jakostních vín. Již druhý ročník ikonického vína Prado Enea, byl to ročník 1970, přinesl firmě ohromnou slávu. Tehdy již Muga produkoval veškerá svá vína s uvedením ročníku, což bylo na tu dobu něco neslýchaného. Podnik neustále investuje do vlastních vinic, především v oblasti Rioja Alta.
Bodegas Muga vyznává tradici jako životní cestu a motto vyzdvihující důležitost tradice provází toto vinařství již od jeho počátků. Celý proces přípravy, skladování a zrání vína probíhá ve dřevě. Rodina Muga ctí ušlechtilost dřeva, není proto velkým překvapením, že ve vinařství mají své vlastní bednáře. Muga školí víno v sudech daleko déle, než mu to ukládají zákony apelace...

Více o vinařství Bodegas Muga i o vinaři Eduardu Mugovi se dočtete v únorovém čísle časopisu WINE & Degustaion 

Text: Michal Šetka 
Foto: Michal Šetka a archiv společnosti Muga

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2019


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI