W-D > Články > Rozhovory >

Jean Frédéric Hugel

23.10.2020 |
Rozhovory

Rodina Hugel se v Alsasku vínu věnuje již od roku 1639. Výjimečnou postavou rodu byl Frédéric Emile Hugel, který se po první světové válce postavil do čela hnutí za obnovu alsaského vinařství. Rodina Hugel je jedním z nejváženějších světových vinařských rodů a současně jedním ze zakládajících členů asociace předních rodinných vinařských podniků světa. Ačkoli ve vinařství používají nejmodernější technologie, užívají od roku 1715 také nejstarší nepřetržitě používaný sud na světě, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů. S Jeanem Frédéricem Hugelem, který je nejmladší generací této významné vinařské rodiny, jsme připravili nesmírně zajímavý rozhovor.

Jste členem jedné z nejslavnějších vinařských rodin v Alsasku. Můžete prosím popsat nejdůležitější momenty ve vinařské historii vaší rodiny?

Především je to rok 1639, kdy byla mými předky společnost založena a rodina Hugel začala vyrábět víno na kopcovitých vinicích v okolí našeho malého milovaného města Riquewihr. Jejich iniciály jsou stále v našem rodinném erbu nad třemi kopečky. Hugel navíc znamená kopec ve starém alsaském dialektu. Posléze se naše rodinná historie týkala především jednotlivých osobností. Emile, který se na počátku 19. století rozhodl soustředit na vysokou kvalitu práce ve vinicích, dále Jean, který se zasloužil o mezinárodní věhlas vinařství Hugel. Představte si, že ve třicátých letech minulého století vyrazil na první propagační cestu do Austrálie, Thajska a dalších zemí. A nakonec 11. a 12. generace Hugelů, která zajistila, že Hugel je dnes nejlépe distribuovaná značka alsaských vín na světě. Dnes jsme přítomni ve více než 100 zemích světa. A nyní je to náš čas, 13. generace rodu Hugel, abychom ukázali svou hodnotu a potenciál.

Alsasko je ve srovnání s dalšími vinařskými oblastmi Francie velmi specifické. Co vy osobně považujete za nejzajímavější na alsaské vinařské tradici?

Podle mě jsou pravděpodobně nejzajímavějšími aspekty sama historie tohoto regionu a samozřejmě také odrůdy révy vinné, které jsou zde vysázeny. Museli jsme poměrně bojovat za to, aby naše odrůdy byly akceptovány a také si získaly svůj věhlas. A to především ve Francii. Alsasko je dnes jakousi skládankou odrůd révy vinné. Najdete zde odrůdy, které tu byly vždy: Rieslingand Gewürztraminer, dále odrůdy převzaté z dalších francouzských oblastí: Pinot Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir, a také z Německa, jako například Sylvaner. Jsme stále jedinou oblastí Francie, která označuje svá vína podle odrůdy. A jsme na tu svoji výjimečnost patřičně hrdí. Přítomnost těchto odrůd také hodně napovídá o evropské kultuře Alsaska, o jeho dlouhé a nepokojné historii a také o našich obchodních partnerech.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI