W-D > Články > Rozhovory >

Tibor Nyitray |České a moravské vinařství v době koronaviru

23.06.2020 |
Rozhovory

JUDr. Tibor Nyitray je právník, pro něhož se víno stalo nedílnou součástí jeho života. A to nejen z pohledu milovníka a konzumenta tohoto kulturního nápoje, ale i z pohledu profesionálního. V roce 2001 zakládal vinařství SONBERK a od té doby věnuje rozvoji tuzemského vinařství a moravským vínům mnoho energie. Jeho právní a manažerské zkušenosti i schopnosti být tvrdým, ale korektním diplomatem ho postupně vynesly až do funkce prezidenta Svazu vinařů České republiky. A koho jiného bychom se měli ptát na to, jak je na tom české a moravské vinařství v této nelehké době a jaké jsou předpoklady, aby z toho tento krásný obor vyšel s co nejmenšími šrámy...

Když jsme spolu dělali před několika lety rozhovor pro WINE & Degustation, řešili jsme tehdejší zásadní problém tuzemského vinařství - falšování vín, "sudovku", prodej vín s prapodivným původem na místech, kde bychom prodej vína nečekali, a především nápravu tohoto stavu novelou vinařského zákona. Jak jsi nyní spokojený s vývojem v této oblasti?

Máš pravdu, téma podvodů tehdy bylo velmi naléhavé. Naštěstí změny vinařského zákona a cílená činnost SZPI přispěly k výraznému zlepšení situace. Počet zachycených falešných vín se, i při zvýšeném počtu kontrol, minimalizoval. Dokonce se podařilo téměř vymýtit nový způsob falšování vína přidáváním aromatických látek. Stejně tak jsme spokojeni s redukcí počtu míst prodeje hlavně čepovaného vína. Do registru provozů prodávajících sudové víno podle nových pravidel se zaevidovalo více než 1 000 subjektů, takže dnes si každý zákazník může bez problémů sudové, nefalšované víno koupit.

Všichni se teď potýkáme s jiným problémem a jeho následky. Pandemie koronaviru postihla snad všechny obory. Jak moc postihla tuzemské vinařství?

Když navážu na předchozí odpověď, musím konstatovat, že dnešní situace kolem pandemie koronaviru svojí akutností a plošností dopadá na vinařství možná problémy s falšováním vína i překoná. Ze dne na den byla většina vinařů odstřižena od příjmů. Na rozdíl od jiných výrobců alkoholických nápojů vinaři nemůžou přestat "vařit"nebo "destilovat" a musí pokračovat ve vinohradnických pracích. Bohužel se jim nedostává potřebné cash flow. Stovky akcí typu "otevřené sklepy"byly bez náhrady zrušeny.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu WINE & Degustation.

Připravil: Michal Šetka

Foto: Archiv redakce

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI