BOHEMIA SEKT Trophée 2025 |zná své vítěze
27. ročník BOHEMIA SEKT Trophée – mistrovství o nejlepšího sommeliera České republiky – zná své vítěze. V hlavní kategorii Professional potřetí v řadě zvítězil Martin Parýzek ze společnosti Californian Wines. V kategorii Talent, určené studentům gastronomických škol, triumfoval Ondřej Vlček z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni.
Kategorie Professional: Ukázka sommelierství na špičkové úrovni
V letošním ročníku se utkalo sedmnáct předních sommelierů z celé České republiky, z toho sedm žen. Finále proběhlo 16. října v pražském hotelu Stages, kde soutěžící absolvovali náročný celodenní program. Zahrnoval test odborných znalostí, slepou degustaci, identifikaci vzorků i praktickou disciplínu servisu sektu a vína spojenou s doporučením vhodného pokrmu. Součástí testu byly i otázky z oblasti destilátů, kávy, čaje, piva, čokolády či doutníků, což potvrzuje mezioborový charakter soutěže.
V těchto disciplínách opět exceloval Martin Parýzek, který se tak stal teprve sedmým trojnásobným vítězem v téměř třicetileté historii soutěže a zařadil se po bok osobností, jako jsou Ivo Dvořák, Libor Nazarčuk, Tomáš Brůha, Jakub Přibyl, David Král a Kamil Prokeš. Druhé místo obsadila Natálie Válková z Vinařství Válka, třetí Tomáš Hanel z pražské restaurace 420.
„Mým snem bylo vyhrát tuto soutěž alespoň jednou, a to, že se mi to podařilo třikrát po sobě, je neuvěřitelné. Děkuji rodině, kolegům i soupeřům, kteří mě motivovali k dalšímu zlepšování,“ uvedl po vyhlášení vítěz Martin Parýzek. Podle Ivo Dvořáka, prezidenta Asociace sommelierů České republiky a předsedy odborné poroty, byla úroveň letošního ročníku mimořádně vysoká. „Bylo vidět, že soutěžící se dlouhodobě připravují a sledují světové trendy. Martin Parýzek opět potvrdil, že patří mezi absolutní špičku. Vynikal precizností, přehledem i elegancí projevu,“ dodal.
Kategorie Talent: Velký přislib do budoucna
Mistrovství mladých sommelierů a sommelierek se uskutečnilo o týden dříve, 7.–8. října, v pražské Makro akademii, jednoho z významných partnerů. Do soutěže se přihlásilo 28 studentů z gastronomických a hotelových škol z celé České republiky, což z akce činilo jedno z největších setkání mladých talentů v oboru. Soutěž letos proběhla v novém, dvoudenním formátu, který kromě tradičních sommelierských disciplín nabídl také vzdělávací semináře, sdílení zkušeností a networking. Soutěžící absolvovali test znalostí, slepou degustaci, servis šumivého vína a ve finále i dekantaci červeného vína či párování vín s pokrmy.
Vítězem se stal Ondřej Vlček, druhou a třetí příčku obsadily Nikola Křehlíková a Šárka Fořtová, všichni z plzeňské Akademie hotelnictví. „Práci se studenty, pedagogy a jejich vzdělávání vnímáme jako investici do budoucnosti české gastronomie i vinařství. Je inspirující sledovat, jak mladí lidé dávají tradičnímu řemeslu moderní tvář,“ uvedl Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.
Sommelierství na vzestupu
Soutěž i letos potvrdila stoupající úroveň všech zúčastněných adeptů, kteří svým přístupem a předvedenými dovednostmi jasně potvrzují, že sommelierství je u nás na vzestupu a vycházejí z něj špičky oboru.
„Soutěž BOHEMIA SEKT Trophée má za sebou téměř třicetiletou historii a jsme rádi, že u toho jako hlavní partner můžeme být už od úplného začátku. Podpora odborníků, kteří pomáhají kultivovat vztah k vínu a sektu, je pro nás srdeční záležitostí. Byli jsme opět svědky toho, že sommelier není jen znalec vína, ale i komplexní gastronomický průvodce,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, hlavního partnera soutěže.
Najdete ve vydání WINE & Degustation 11/2025, které je možné zakoupit ZDE.
Více na www.trophee.cz







Partneři