W-D > Články > Aktuality >

Bulharsko na dosah ruky |se společností Trakia Wine

03.04.2023 |
Aktuality

v posledních dvaceti letech probíhá v Bulharsku doslova renesance vinařství a vinohradnictví. K zemi, která

patří dle archeologických nálezů prokazatelně k jedné z kolébek vín světa, však nebylo posledních 500 let pod nadvládou Osmanské říše, která trvala až do roku 1878, příliš vinařsky přátelských. Přesto si dokázali Bulhaři za tu dobu uchovat svou lásku k vínu, na zahrádkách si zachovat své autochtonní odrůdy, aby mohli zásobovat během druhé poloviny dvacátého století svět vynikající surovinou ze svých vinic. Věděli jste, že Bulharsko bylo v 80. letech 20. století čtvrtým největším exportérem vína na světě?

Z pohledu vývoje směrem kupředu nastal zásadní zlom v letech 2000–2007 před vstupem Bulharska do Evropské unie. Došlo k vyklučení desítek tisíc hektarů vinic a k výsadbě nových vinohradů. Přišli noví investoři, tuzemští i zahraniční. Ale hlavně kromě vzdělávání bulharských enologů v zahraničí, od Francie až po Argentinu, byla mnoha vinařstvím velkým přínosem spolupráce se zahraničními enology – především z Francie a Itálie. Tato fáze vinařského vývoje bude v Bulharsku bezpochyby trvat ještě několik let. V každém případě je ale Bulharsko v současné době jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících vinařských zemí, která přitahuje řadu profesionálů z oboru, milovníků vína a gastronomie.

Historie se tu prolíná s novými moderními přístupy ve sklepě či na vinici, vinaři otevírají brány svých  vinařství široké veřejnosti a nabízejí k degustaci skvělá vína, která mohou konkurovat některým vínům ze slavnějších vinařských velmocí Evropy. Díky české společnosti Trakia Wine, jež pořádá vinařské zájezdy do Bulharska již několik let, lze navíc tuto atmosféru zažít osobně. Během zájezdu navštíví účastníci 10 předních bulharských vinařství a několik památek mapujících historii výroby vína v této zemi, to vše v doprovodu česko-bulharsky hovořícího průvodce. Samozřejmě nesmí chybět ani skvělá bulharská  gastronomie.

Vinařské zájezdy pod záštitou společnosti Trakia Wine zkrátka přináší komplexní zážitek v podobě vinařského, gastronomického a kulturního vyžití, a to jak pro milovníky vín, tak i například pro tuzemské vinaře, kterým mohou být návštěvy bulharských vinařství určitě zajímavou inspirací. 

Více na www.vinazbulharska.com


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI