W-D > Články > Aktuality >

Prunotto |Vinařství, které se zapsalo do historie Piemonte

08.12.2023 |
Aktuality

Vinařské družstvo Cantina Sociale "Ai Vini delle Langhe" bylo založeno v roce 1904 v zasedací místnosti radnice v Serralunze za předsednictví notáře Giacoma Oddera a mladičkého Alfreda Prunotta jako svědka. Mezi přítomnými na této slavnosti byli občané, kteří se významně zapsali do historie Alby a okolních obcí, a také mnoho místních drobných výrobců vína.

První sklizeň se uskutečnila již v roce 1905. Následující roky byly bohužel zatíženy nejistým hospodářským vývojem zhoršeným následky první světové války. Po válce, ve lhůtě pro obnovení stanov družstva v roce 1922, si to mnozí jeho členové rozmysleli a své hrozny družstvu nedodali. Úroda byla výjimečná, ale nebyla bohatá. Vinařství začalo mít vážné finanční potíže a bylo uvedeno do likvidace. Uprostřed těchto potíží se Alfredo Prunotto seznámil s Luiginou a oženil se s ní. Společně se rozhodli převzít družstvo "Ai Vini delle Langhe" a dát mu své jméno. Jejich odhodlání a vášeň brzy vinařství proslavily a to začalo vyvážet vína Barolo a Barbaresco do celého světa. Nejprve do Jižní Ameriky a poté do Spojených států, na dva trhy, které se v té době teprve nedávno otevřely zahraničnímu obchodu. Prunotto bylo jednou z mála  společností, které této obchodní strategii věřily. V roce 1956 se Alfredo Prunotto rozhodl odejít do důchodu a prodal společnost svému příteli, vinaři Beppe Collovi, kterému pomáhal Carlo Filiberti a později jeho bratr Tino Colla.

Celý článek najdete ve vydání WINE & Degustation 11/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena