W-D > Články > Aktuality >

První pražská palírna na Salabce

26.11.2016 |
Aktuality

Jako byste ani nebyli kousek od centra Prahy, ale někde v provensálských vinicích. Svým umístěním působí usedlost Salabka jako iluze odjinud, a to jen díky tomu, že si po staletí zachovala svůj charakter – restaurant, vinařství s vinicí a palírnu. První, čeho si všimnete u vstupu do sklepení První pražské palírny, je nádherný měděný lihovar, doplněný nerezovými a skleněnými prvky. Je o poznání větší než ten starožitný z devatenáctého století, který se krčí hned vedle něj. Ale jedno mají společné – v obou se dá vypálit skvělá kořalka. Alespoň to tvrdí úzký okruh lidí kolem Františka Čermáka, spolumajitele trojské usedlosti Salabka a zakladatele jediného současného pražského lihovaru, kteří už měli možnost ji ochutnat. „Překvapilo nás, že na území hlavního města žádný jiný lihovar není, proto jsme si hned zaregistrovali ‚prvenství‘,“ dodává podnikatel ve sklepení trojské usedlosti, kde zraje víno z místních vinic již od počátku 13. století. Ovšem i kořalka tu má svoji tradici, což dokazuje historický hrnec z předminulého století, který se našel při rekonstrukci usedlosti před pěti lety. Za jednu půllitrovou láhev zákazník zaplatí kolem 500–700 korun. U likérů, třeba griotky, ořechovky a cassis z černého rybízu, které budou v prodeji na podzim, bude cena teprve stanovena. Těšit se můžeme i na stařené lihoviny, zlatou „grapu“ a vinné pálenky v dubových soudcích. Na ty si ale ještě musíme počkat.

Zveřejněno ve WINE & Degustation 11/2016.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena