W-D > Články > Aktuality >

Rakouské biodynamické vinařství |návrat k celistvé přirozenosti a autenticitě

19.09.2025 |
Aktuality

Biodynamické zemědělství, jehož základy položil ve 20. letech 20. století rakouský filozof a antropozof Rudolf Steiner, je považováno za původní formu moderní ekologické produkce. Ve vinařství se tento přístup začíná stále výrazněji prosazovat, a to zejména v Rakousku, kde bylo v roce 2025 evidováno 1 431 hektarů biodynamicky obhospodařovaných vinic – tedy přibližně 14 % z celkové rozlohy ekologických vinic a 3 % z celkové výměry vinic v zemi. Tento podíl se dynamicky zvyšuje s rostoucím zájmem vinařů o tento komplexní a náročný způsob hospodaření. Základem biodynamického přístupu je vnímání vinařství jako živého, soběstačného organismu. Důraz se klade na uzavřený koloběh hospodaření, podporu biodiverzity, omezení technických zásahů a hlubší propojení s přírodními a kosmickými rytmy.

Demeter a respekt-BIODYN: dva pilíře biodynamiky

V Rakousku působí dvě hlavní certifikační organizace v oblasti biodynamiky – mezinárodní sdružení Demeter a středoevropská platforma respekt-BIODYN. Demeter je nejstarší organizací tohoto typu na světě, založenou již v roce 1928, a působí v širokém spektru zemědělské produkce, včetně rostlinné i živočišné výroby. V Rakousku je Demeter známý jako jeden z nejpřísnějších certifikátorů, který u svých členů ve vinařství vyžaduje například výhradně ruční sklizeň, spontánní kvašení a vyloučení živočišných prostředků při čiření. Díky tomu jsou vína certifikovaná Demeter Austria vždy veganská. V současnosti má Demeter Austria 68 členských vinařství, která obhospodařují 851 hektarů vinic. Respekt-BIODYN, nezávislá asociace založená v roce 2007, se oproti tomu zaměřuje výhradně na biodynamické vinařství a klade důraz nejen na ekologickou a ekonomickou udržitelnost, ale také na sociální aspekt vztahu vinaře k půdě, krajině a lidem. V Rakousku sdružuje 21 členů, kteří dohromady spravují přibližně 790 hektarů vinic, přičemž některá vinařství mají obě certifikace současně. Mezi významné členy respekt-BIODYN patří například vinařství Bernhard Ott, Judith Beck či Claus Preisinger, zatímco Demeter reprezentují vinařství jako Nikolaihof, Wimmer-Czerny a další.

Filozofie biodynamiky v praxi

Biodynamické vinařství využívá kromě přírodních stimulátorů i specifické přípravky, jako jsou kravské rohynaplněné hnojem nebo křemelinou, bylinné výluhy a extrakty. Nedílnou součástí je kompostování, ruční práce, spontánní kvašení a vyhýbání se korekcím, kdy technologické zásahy a aditiva jsou omezovány na minimum, a to jak z důvodu zachování autenticity, tak šetrnosti k prostředí. V péči o vinice i práci ve sklepě hrají roli lunární cykly a planetární konstelace. Kontrolu nad dodržováním pravidel zabezpečují nezávislé inspekční orgány, například LACON, které každoročně provádějí audity členských vinařství. Výsledkem jsou vína, která nejsou přizpůsobována trhu, ale naopak odrážejí ročník, místo původu a filozofii vinaře.

Inspirace pro budoucnost

Zatímco ekologické zemědělství je v Rakousku dnes běžným standardem, biodynamika představuje jeho promyšlenější a náročnější pokračování. Oblíbenými regiony biodynamického vinařství jsou Burgenland, Weinviertel, Wachau nebo Kamptal. Jak uvádějí zástupci respekt-BIODYN, cílem biodynamiky není jen udržitelnost, ale především podpora autenticity a kvality. Vína vyrobená tímto způsobem si tak stále více získávají oblibu nejen mezi milovníky naturálních vín, ale i v gastronomii a na mezinárodních trzích. Biodynamika otevírá cestu k vinařství, které není jen výrobou, ale i kultivovaným dialogem s přírodou prostřednictvím autentických vín. 

Najdete ve vydání WINE & Degustation 9/2025, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena