W-D > Články > Aktuality >

Sommelier Moravy |Má své vítěze

15.12.2022 |
Aktuality

Dvoudenní soutěžní klání Sommelier Moravy, organizované Asociací sommelierů ČR, ve kterém se utkalo 23 studentů a 14 profesionálů, se uskutečnilo ve dnech 23. a 24. listopadu ve vinařství THAYA ve Znojmě. Titul Sommelier Moravy si odnesli Mária Šípková ze SOŠ Gos-SK Trnava v kategorii junior a v kategorii profesionálů Matouš Forman působící ve společnosti Californian Wines. Co do počtu přihlášených soutěžících byl letošní ročník jedním z historicky nejúspěšnějších.

V juniorské kategorii bodovaly dámy. Druhé místo získala Vendula Prachařová ze SŠ Charbulova Brno a třetí příčku obsadila Barbora Marková ze stejné střední školy. Martin Parýzek a Natálie Bordácsová si odnesli druhé a třetí místo v kategorii profesionálů. Test sommelierských dovedností doprovázel bohatý program v podobě odborných přednášek a exkurzí, díky kterému je soutěž každoročně zásadní událostí ve světě vína, kde si na své přijdou i diváci.

„Soutěž Sommelier Moravy měla velmi dobré obsazení mladými sommeliery, což je dobrý signál. Ukazuje to, že povolání sommeliera je atraktivním oborem a zaměření se na znalosti a vína z České republiky je rozhodně pozitivním trendem. Je třeba zdůrazniti fakt, že sommelierství není jen doménou mužů, v letošním ročníku byla žen dokonce převaha,“ komentuje akci Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR.

Soutěž Sommelier Moravy ověřila jak teoretické znalosti, tak umění je použít při servisu vína v restauraci a péči o hosta. Po písemném testu následovala exkurze po vinařství včetně ochutnávek vzorků. Program prvního dne doplnila i motivační přednáška Jakuba Přibyla, který popsal náročnou cestu na výsluní české i evropské sommelierské špičky. O pozici sommeliera v tuzemské vinařské koncepci přijel hovořit i Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky, který vyzdvihl důležitost oboru pro propojení mezi poctivou prací vinaře a spokojeným zákazníkem.

Druhý soutěžní den se nesl v duchu praxe. Soutěžící degustovali a měli za úkol organolepticky, tedy za pomocí svých smyslů, popsat vzorky. Odhalovali, odkud víno ve sklenici pochází, tipovali, o jakou odrůdu a ročník se jedná i do které jakostní kategorie víno patří. Finále pro obě kategorie zahrnovalo servis vína v simulované restauraci s tím rozdílem, že junioři obsluhovali jeden stůl, zatímco profesionálové tři. Soutěžící profesionálové se museli navíc vypořádat s řadou nástrah poroty, například odhalit, že víno má vadu či má špatnou teplotu, a nelze je tedy servírovat. Účastníci v obou kategoriích dále opravovali vinné karty nebo doporučovali vhodná vína k menu z Moravy a Čech.

Soutěž Sommelier Moravy je nastavená tak, že během samotného klání vychovává další ročník účastníků. Novinkou letošního ročníku byl sommelierský seminář pro studenty prvních a druhých ročníků středních škol, kde pod vedením Ivo Dvořáka a Františka Koudely trénovali své smysly a získali teoretický i praktický úvod do tajů sommelierské profese.

„Rádi bychom, aby nový konceptseminářů pro začínající studenty středních škol umožnil zažehnout plamínek nadšení pro obor již v okamžiku, kdy mladý člověk začíná přemýšlet, co jej baví a kam dále. Díky možnosti vidět na soutěži své starší spolužáky či profíky, jak bojují s trémou a současně se podporují, mají pak i více odvahy začít se učit a přijet příští rok už jako soutěžící,“ uvádí ředitel soutěže František Koudela.

Více info o soutěži na www.sommeliermoravy.cz


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI