W-D > Články > Aktuality >

THAYA otevírá svůj nový komplex |Vinařství, hotel a restaurace

27.10.2022 |
Aktuality

Nedaleko Znojma, v blízkosti rakouských hranic v obci Havraníky, vyrostl osobitý komplex vinařství, hotelu a restaurace, který nese název THAYA. "Jsme v jedinečném kraji, kde se vínu daří. Vloni jsme oslavili deset let našeho vinařství. Naše roční produkce je momentálně 200 tisíc láhví ročně. A jedním z našich cílů bylo vytvořit místo, kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě, která celý komplex dotváří. Všichni vítejte ve vinařství THAYA," říká Josef Trávníček, majitel restaurace, vinařství a hotelu THAYA.

Podoba komplexu vzešla z návrhu architekta Jakuba Ciglera, který vede jeden z nejlepších architektonických ateliérů v České republice. Areál je rozdělen do dvou částí, na pracovní dvůr vinařství a areál pro odpočinek a vinařskou turistiku. Oba tyto dvory dělí objekt bývalé sýpky, která byla postavena v roce 1962. Sýpku obklopují další objekty, a celek tak připomíná klasickou moravskou vesnici. Střechy hal na první pohled svým zvlněním připomínají vlny řeky Dyje, jakož i okolní zvlněnou krajinu. Střecha je z klasických venkovských materiálů, jako jsou dřevěné vazníky a tradiční střešní krytina - bobrovka. Na střechu plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklepy z jedné strany a nad apartmány ze strany druhé.

Součástí komplexu je restaurace Apri. Budou se v ní nabízet lokální suroviny: zvěřina z místních lesů, maso z českých chovů, lokální sladkovodní ryby, vše okořeněné bylinkami, které se v areálu pěstují. " Jsme plní energie. Chceme na gastromapě České republiky udělat tečku," říká šéfkuchař Ondřej Lacina. Degustační místnosti připomínají vinný sklep. Stylové pokoje s terasou mají výhled do zeleně. Hobití vesnička, nebo vinné sklepy? Každý v těchto exkluzivních venkovních pokojích vidí to svoje. "Chtěli jsme, aby noc strávená zde, byl jedinečným zážitkem. Ať už k nám přijedete za prvotřídním vínem s rodinou, chcete se pobavit s přáteli, nebo chystáte pro partnera či partnerku romantické překvapení. Nabízíme ubytování až pro 80 osob. Věříme, že THAYA bude atraktivní nejen pro jednotlivce, ale díky kongresovému sálu i pro firemní klientelu a větší skupiny zákazníků," komentuje Jan Zifčák, manažer hotelu THAYA. V komplexu restaurace, hotelu a vinařství se o návštěvníky bude starat na 60 pracovníků, od zaměstnanců v gastronomii, managementu po pracovníky vinařství, obsluhy a servisu.

Samozřejmě i zpracování hroznů a veškeré výrobní procesy vín THAYA se přesouvají do tohoto nového komplexu. O vína se zde stará enolog Jakub Smrčka. "Vracíme přírodě, co nám nadělila. Hospodaříme s úctou vůči půdě i vodě. Staráme se o 105 ha vlastních vinic. Nacházejí se v bezprostředním okolí vinařství i v sousedních vinařských obcích - konkrétně jde o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec a Dyjákovičky. Naše vinice se nacházejí ve Znojemské vinařské podoblasti, regionu charakteristickém chuťově plnými a svěžími víny. Vděčíme za to kromě staletí zkušeností našich předků také ideálním přírodníma klimatickým podmínkám. Je to právě řeka Dyje (německy Thaya), která svým termoregulačním vlivem spolu se studenými větry z Českomoravské vrchoviny dává zdejším vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť a plnost. Slunečné dny střídají na našich vinicích chladné noci. Díky tomu hrozny zrají sice pomaleji, zato si ale uchovávají aromatické látky a kyseliny. Daří se tu prakticky všem odrůdám. Díky granitovým podložím a spraším s příměsí vápenatých jílů obzvlášť vynikají Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink," říká Jakub o filozofii vinařství.

Nádherný moderní komplex, který je jistě jedním z nejzajímavějších a nejrozsáhlejších vinařských areálů na Moravě, byl slavnostně otevřen 8. září. Vlastně přímo na začátku letošní sklizně. A bylo co slavit. Své pocity z několika let plných tvrdé práce i odvážných strategických rozhodnutí v době, která výstavbě nebyla zrovna nakloněna, asi nejlépe shrnul během slavnostního večera Josef Trávníček: "Velký kus práce je za námi. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na realizaci našeho nového komplexu podíleli. Zejména rodině, kolegům, partnerům, dodavatelům a všem, kteří nás podporovali. Byly to roky plné usilovné práce, díky níž můžeme teď všechny pozvat k nám do vinařství THAYA v Havraníkách."

Najdete v aktuálním vydání WINE & Degustation 10/2022, které lze koupit ZDE


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI