W-D > Články > Aktuality >

Úspěch českých výrobců |na Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles

04.12.2023 |
Aktuality

Na přelomu září a října se v italském Trevisu sešli odborníci na destiláty z celého světa, aby posoudili 2 383 lihovin z 57 zemí. Oceněné výrobky pokrývají pět kontinentů. Udělovaly se tři druhy medailí – velká zlatá, zlatá a stříbrná. Již 25. ročník soutěže Spirits Selection by CMB opět poukázal na její absolutně prestižní pozici a důležitost mezi světovými soutěžemi destilátů a potvrdil ji jako instituci, která odhaluje a ukazuje světové trendy v oblasti lihovin. V komisi expertů zasedl i šéfredaktor časopisu WINE & Degustation Michal Šetka.

Francie potvrdila svůj status významné producentské země, když přihlásila nejvíce destilátů a získala nejvyšší počet ocenění. Francie a její zámořská území získaly 183 medailí. Následují Čína se 170 medailemi, Brazílie s 99 medailemi, Itálie s 91 medailemi a Mexiko s 80 medailemi. Pokud jde o poměr medailí k počtu přihlášených výrobků, na prvním místě se umístila Brazílie se 41 % přihlášených výrobků, které získaly ocenění, následovaná Itálií s 37 %.

Vůbec poprvé se této soutěže letos účastnili i dva výrobci z České republiky a kvalita i styl jejich produktů získaly velké uznání. „Jsem moc rád, že se konečně podařilo umístit prémiové tuzemské destiláty díky této velmi prestižní soutěži na mapu světa, společnosti Anton Kaapl a Palírna Radlík překvapily náročnou mezinárodní porotu skvělými vzorky a právem získaly množství medailí,“ řekl k úspěchu soutěže český zástupce v mezinárodní jury Michal Šetka.

Palírna Radlík získala velkou zlatou medaili za svůj Ořechový likér, zlaté medaile za Slivovici zrající v dubovém sudu, Vínovici z dubového sudu a Višňovici. Anton Kaapl pak zlatou medaili za Malinový likér a Meruňkovici. Na konci soutěže jsou výrobky oceněné velkými zlatými medailemi podruhé ochutnány všemi předsedy poroty, kteří rozhodují o tom, kteří z oceněných si zaslouží trofeje „Revelation“, a udělují je inovativním výrobkům, které splňují současná očekávání spotřebitelů. Tyto „objevy“ reprezentují zejména probíhající trendy. V letošním roce bylo pro svou nezpochybnitelnou kvalitu vybráno osmnáct výrobků.

Jak je zvykem, zvláštní pozornost je věnována také ekologickým produktům. Letošní cenu „Organic Revelation“ získala francouzská whisky Séquoia Single Malt Signature od Distilleriedu Vercors. Všechny lihoviny ochutnala naslepo porota složená z odborníků na destiláty – dovozců/distributorů, novinářů, mistrů destilatérů, blendmasterů a vinařů, kteří byli pečlivě vybráni CMB Spirits Selection a zastupují 32 národností. V letošním roce bylo oceněno něco málo přes 30 % přihlášených výrobků. Pozoruhodná byla celková kvalita všech přihlášených lihovin.

Příští ročník Spirits Selection se bude konat v Renhuai v čínské provincii Guizhou od 28. do 31. srpna 2024.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena