W-D > Články > Cesty za vínem >

Antonelli San Marco |Starobylá vína ze srdce Umbrie

26.09.2022 |
Cesty za vínem

Celkem 190 hektarů v jediné usedlosti v srdci oblasti Montefalco DOCG. Kopce jsou nedotčené, obklopené zalesněnými plochami a mají ideální mikroklima pro vinnou révu a olivovníky. To je vinařská usedlost Antonelli San Marco, která patří ke špičce výrobcův italském regionu Umbria. Specializují se tu na výrobu vín z místních autochtonních odrůd Grechetto, Trebbiano Spoletino a Sagrantino a díky neopakovatelné atmosféře celéusedlosti patří toto místo každoročně k vyhledávaným cílům milovníků vín.

Panství je zmiňováno hned v několika středověkých dokumentech, v nichž je San Marco de Corticellis popisováno jako jedno z území nejvhodnějších pro pěstování révy vinné a oliv.

Mezi 13. a 19. stoletím patřil majetek biskupovi ze Spoleta. Současné hranice se totiž prakticky shodují s hranicemi popsanými v dokumentu ze 13. století, který je v současnosti uložen v biskupském archivu. V roce 1883 jej koupil Francesco Antonelli, právník ze Spoleta. Ten zahájil radikální přeměnu a modernizaci výsadby a hospodaření. Ve zprávě z roku 1899 se uvádí, že vinice byly osázeny již 5 000 keři révy na hektar a že červená vína vykazovala vynikající vlastnosti. Ačkoli rodina pochází ze Spoleta, před pěti generacemi se přestěhovala do Říma. Od roku 1986stojí v čele panství Filippo Antonelli. Ten svůj čas dělí mezi Montefalco a Řím, kde spravuje další rodinné vinařství Castellodi Torre in Pietra.

Vinice jsou vysázeny na kopcovitých svazích s průměrnou nadmořskou výškou350 m n. m., v údolích se pak pěstuje obilí. Celý terén je jílovitý a bohatý na vápencové usazeniny, pocházející z různých geologických období. V srdci usedlosti Antonelli San Marco, těsně pod původním panským domem, se nachází budova vinařství. Sklepy jsou zcela pod zemí a jsou určeny pro gravitační vinifikaci, kdy vylisované hrozny padají dolů do kvasných nádrží. Vinařství používá pouze hrozny vypěstované metodami ekologického zemědělství. Hlavními červenými odrůdami jsou Sagrantino a Sangiovese, třetí odrůdou je pak Montepulciano, které se používá pro výrobu červeného vína Montefalco Rosso DOC. V současné době jsou na pozemku vysazeny i bílé odrůdy Grechetto a Trebbiano Spoletino. Průměrné stáří vinné révy se pohybuje kolem 15 let. Nejstarší vinice odrůdy Sagrantino jsou staré 30 let.

Samotný sklep se nachází v srdci panství, pod zámkem. Nedávno byl rozšířeno nové podzemní prostory pro zrání vína ve dřevě a v láhvích a podzemní kvasnou místnost ve dvou úrovních. Vinifikacea postupné stočení probíhá gravitačně. Toto řešení je důležité zejména pro hrozny odrůdy Sagrantino, která je přirozeně bohatá na taniny, a tak je šetrné zpracování těchto hroznů naprosto zásadní pro výslednou kvalitu vín.

Jak již bylo předesláno, v Antonelli SanMarco se soustřeďují výhradně na autochtonní odrůdy. Velmi dobře tu pracují zejména s místní starobylou modrou odrůdou Sagrantino. Postupně například studují výsledky, kterých jsou schopni dosáhnout v různých ročnících a z vinic orientovaných různými směry. Tento proces zahájili už v roce 2003, kdy vyčlenili specifickou část jedné jižně orientované vinice, a vytvořili tak své první Cru "Chiusa di Pannone" Montefalco Sagrantino DOCG. Nedávno také začlenili do svého portfolia i druhé Cru "Molino dell'Attone", jehož hrozny pocházejí z úplně jiné vinice, pokud jde expozici a strukturu půdy.

Podobnou filozofi i uplatňují i pro Trebbiano Spoletino. Tato autochtonní bílá odrůda byla z údolí kolem Montefalca téměř vyklučena, ale nebyla zapomenuta a vlastně teprve nedávno byla znovu objevena. Jedná se o skutečně významný objev, který dokazuje, že nejen červená vína z Montefalca mohou být jedinečná. Z pohledu vinifikace se jedná o opravdu velmi univerzální odrůdu, která dokáže současně dávat dlouho zrající vína. V Antonelli San Marco proto při vinifikacitéto odrůdy uplatňují dlouhou maceraci na slupkách v keramických amforách a spontánní kvašení ve dřevě. V případě prvního postupu se jedná o temperamentní víno "Anteprima Tonda", druhé víno je pak nazýváno "Trebium".

Antonelli San Marco nabízí také vinařskou pohostinnost ve starobylém statku zvaném Casale Satriano, který byl pečlivě zrestaurován a vkusně zařízen. Je obklopen vinicemi a úchvatnou krajinou, jen kousek od nejkrásnějších středověkých vesnic v Umbrii. A konečně nelze opomenout ani školu vaření Cucina in Cantina, která nabízí kurzy umbrijské kuchyně, obědy a večeře po domluvě pro skupiny, ochutnávky vín a prohlídky historického vinařství s průvodcem. Celá usedlost Antonelli San Marco perfektně propojuje historii se současností a špičkovou italskou regionální gastronomii a víno - zkrátka jedinečný únik před starostmi všedního dne.

Výhradním dovozcem AntonelliSan Marco je v České republice společnost CHOVAN s.r.o.

Kontakt pro zájemce:

E-mail: chovan@chovan.cz, Tel: 241 431 424


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI