W-D > Články > Cesty za vínem >

BANDOL |nejprestižnější a nejserióznější vinařská apelace v Provence

04.08.2023 |
Cesty za vínem

Ludvík XV. údajně prohlásil, že mu vína z Bandolu „dodávají životní, tělesnou i duševní sílu“. Každopádně byla vína z jedné z nejstarších francouzských apelací u královského dvora v 16. a 17. století velmi oblíbená. Město Bandol je rybářským přístavem, dnes i prázdninovým letoviskem a podobně jako Bordeaux ze své pozice odedávna těžilo. V historických záznamech tak lze najít roky, kdy z přístavu vyplulo po moři mnohem větší množství vína s označením „Bandol“, než kolik ho na místních vinicích vůbec bylo možné vyrobit. I tak je tato malá jihofrancouzská apelace stále ještě ve stínu známějších a slavnějších ikon francouzského vinařství. Je to však oblast mimořádně zajímavá, se skvělými a osobitými víny, jejichž styl a kvalita si v ničem nezadají s absolutními špičkami francouzského vinařství. Odborníci na francouzská vína to dobře vědí a vědí to i sommelieři v prestižních restauracích, kteří těží z faktu, že tato vína mohou nabízet, ve srovnání se slavnějšími a známějšími oblastmi, stále za velmi přijatelné ceny.

Rozsáhlý článek Michala Šetky ze seriálu & cesty za vínem najdete v letním dvojčísle WINE & Degustation 7-8/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena