W-D > Články > Cesty za vínem >

Bergland není Burgenland

28.01.2020 |
Cesty za vínem

Vinařský obraz rakouské krajiny je malován pestrými barvami východnía jihovýchodní části země. Tam při hranicích s Moravou, Slovenskem, Maďarskema Slovinskem najdeme vše, co se v posledních desítkách let podílí na nespornémúspěchu vín s červenobílou záklopkou. Při pohledu na celkovou mapu zemí našehojižního souseda však vidíme, že v oblasti mezi Niederösterreich a Steiermark sicenajdeme všechny tisíci lety prověřené rakouské vinařské oblasti, ale nezměrnénadšení některých vinařů a nesporné klimatické změny tento tradiční pohledponěkud mění. Obojí přináší změny, které nesou pojmenování Bergland.

Pokud nejste příliš znalí německého jazyka, tak Bergland znamená"země hor" na rozdíl od Burgenlandu, který je od středověku místem vojenských střetů mezi Rakouskem a Uhrami a získal oprávněně jméno "země hradů". Název této spolkové země, která neměla v Rakousku žádnou tradici, byl původně navržen jako Vierburgenland (Čtyřhradsko), podle toho, že měla být tvořena částmi území čtyř uherských žup, jejichž německé názvy obsahovaly koncovku"burg" (hrad), tedy Ödenburg (Šoproňská župa), Wieselburg (Mošoňská župa), Eisenburg (Vas) a Pressburg (Prešpurská župa). Po zmenšení původního župního území byl ponechán název Burgenland, který měl odkazovat na velký počet hradů v této pomezní krajině. Ještě před lety bylo možno trochu přihmouřit oči a rozdělit celé Rakousko na výše uvedené vinorodé oblasti a na Bergland, kde se vínu příliš nedařilo, a jestli byly někde vysázeny vinohrady a dělalo se nějaké víno, pak to bylo v množství nepatrném a kvality nezajímavé...

Více informací o této krajině se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI