W-D > Články > Cesty za vínem >

Březí u Mikulova

28.05.2021 |
Cesty za vínem

Březí u Mikulova je další z menších, ale o to významnějších vinařských obcí Mikulovské vinařské podoblasti. Klenotem pro místní vinaře jsou bezpochyby viniční tratě Liščí vrch a Ořechová hora, které poskytují perfektní podmínky pro pěstování révy vinné. Zejména pak Ryzlinku rýnského a vlašského. Dokládá to i fakt, že "Ořechovka" nebo ,,Liščák" jsou pojmy, se kterými si dnes velká řada milovníků tuzemských vín spojí právě obec Březí a skvělá bílá vína. Vydal jsem se proto do Březí na jih Mikulovska a zavítal hned do pěti zdejších vinařství.

Původní obec Březí byla založena v 11. nebo 12. století v blízkosti tehdejšího Schaflerhofu, u zdroje vody. Původní název obce Bratelsbrunn vznikl spojením německých slov Bratelsod "Braten" (znamená pečeně) a Brunnod "Brunnen" (studna nebo i pramen). Obrazně tomuto původnímu názvu odpovídá současný znak obce. V něm se okov na vodu (původně však asi kožený vak na nabírání vody) vznáší nad roubenou studní. V roce 1249 byl Bratelsbrunn jmenován poprvé jako součást majetku kounického kláštera. Starý Bratelsbrunn byl však později zpustošen a zničen válkami a kromě jediné osady srovnán se zemí. K roku 1576 se pak datuje tzv. "Vyhlášení" hraběte Thurna o nabídce k opětovnému stěhování do Bratelsbrunnu. Jedná se tako nejstarší listinu obce, rodný list nového Bratelsbrunnu. Obyvatelstvo, převážně německého původu, se tak postupně během staletí rozrůstalo. V roce 1910 žil v obci nejvyšší počet obyvatel, celkem 1 927. Vysídlení Němců se vzhledem k převážně německému obyvatelstvu dotklo logicky velmi výrazně i Březí, které přišlo o velkou většinu obyvatel. Ve druhé polovině 20. století tak začíná nová etapa Březí, kam se uchylují čeští občané.

V katastrálním území obce Březí se nachází zhruba 103 hektarů vinic a "pouze" dvě viniční tratě - Ořechová hora a Liščí vrch. Tyto tratě jsou však pro místní vinaře doslova pokladem a patří k bezpochyby nejvyhlášenějším viničním tratím pro Ryzlink rýnský a vlašský. Pochopitelně se tu daří i dalším odrůdám, zejména těm burgundským, nebo také Veltlínskému zelenému a modré odrůdě Merlot.

Ořechová hora je viniční tratí s jižní expozic, ležící v nadmořské výšce kolem 260 metrů. Půda je bohatá na jíly, je místy sprašovitá, s vápencovým podložím a obsahem pro révu dostupného vápníku kolem 10 %. Liščí vrch je pak mírně svažitá viniční trať v nadmořské výšce 220 m n. m., opět s jižní expozicí a sklonem12 %. Ve srovnání s Ořechovou horou je půda rozmanitější a obsahuje od černozemě až po jíly s obdobným obsahem vápníku. Díky výše zmíněným klimatickým a půdním faktorům jsou zdejší vína příjemně strukturovaná, pikantně kořenitá, s lehkou minerální slaností. Vinaři z Březí jsou na tyto tratě právem patřičně hrdí, uvědomují si jejich potenciál a pěstují na nich z převážné většiny právě výše zmíněné odrůdy s respektem k půdě. Výsledkem jsou pak z obecného hlediska vína, která jasně odráží nejen odrůdový charakter, ale i terroir obou tratí. I díky tomu jsou dnes "Ořechovka" a "Liščák" doslova pojmem mezi milovníky tuzemských vín...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním květnovém vydání magazínu WINE & Degustation. 

Text: Václav Tichoň ve spolupráci se spolkem Dunajovské kopce
Foto: Václav Tichoň, Víno Kadrnka, Vinařství Kňourek, Vinařství Košulič, Vinařství KERN, Vinařství František Hlaváč


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI