W-D > Články > Cesty za vínem >

Champagne academy |Úvod do Champagne

07.11.2021 |
Cesty za vínem

Společnost Moët Hennessy ČR ve spolupráci s Asociací sommelierů ČR připravila v roce 2021 druhý ročník atraktivního vzdělávacího programu o nejlepších šumivých vínech světa. Champagne Academy je letos určena nejen pro sommeliery a manažery restaurací, ale přihlásit se mohou i milovníci Champagne. Návštěvníci kurzů se v průběhu roku seznámí se světem šampaňského vína v teoretické i praktické rovině. Celým programem provází Markéta Zázvorková ze společnosti LVMH a Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů. Časopis WINE & Degustation je partnerem těchto kurzů a jeho čtenáři mají jedinečnou příležitost najít na jeho stránkách pravidelně ty nejzajímavější a nejdůležitější informace z jednotlivých částí Champagne Academy.

Úvodní seminář samozřejmě patřil komplexním informacím o historii, současnosti a výrobě Champagne. Historie Champagne K regionu Champagne a místním vínům neodmyslitelně patří jeho bohatá historie. První révu vinnou přinesli do této oblasti již římané. O historickém významu celého regionu svědčí i fakt, že v nedaleké Remeši byli korunováni francouzští králové a lokální víno bylo vždy součástí oslav na dvoře francouzských králů. Šampaňským vínům však předcházela spíše místní tichá červená vína s nižším obsahem alkoholu a vyššími kyselinami. Vůbec prvním zaznamenaným šumivým vínem však bylo šumivé víno Blanquette de Limoux v roce 1531 v opatství Saint-Hilaire nedaleko Carcassonne. O jednu z prvních zmínek o šampaňských vínech se jistě zasloužil mnich Dom Pierre Pérignon, který v roce 1668 vstoupil do kláštera v Hautvillers a experimentoval tady s výrobou místních vín, mimo jiné s využitím korku. Pérignon pravděpodobně nedopatřením objevil krásu šumivých vín v podobě sekundární fermentace v láhvi. Vína v těchto dobách totiž obsahovala zpravidla vyšší obsah zbytkového cukru, díky kterému mohlo u několika zapomenutých láhví dojít k sekundární fermentaci v láhvi. V roce 1729 pak vznikl historicky první šampaňský dům, Ruinart.

Velkou milovnicí šampaňských vín byla i Madame Clicquot Ponsardin, ta se zasloužila o řadu inovací v jejich výrobě. V roce 1810 nechala vyrobit první ročníkové šampaňské a o šest let později pak nechala zhotovit první stůl na setřásání kalů, tzv. "pupitr". Rok 1874 dal vzniknout vůbec prvnímu suchému šampaňskému v kategorii brut, ta dnes tvoří asi 92 % celkové produkce. V roce 1927 pak byly vymezeny a stanoveny oblasti v rámci apelace AOC Champagne, která oficiálně vznikla v roce 1936. Dnešní Champagne lze proto definovat jako šumivé víno vyrobené sekundární fermentací v láhvi z oblasti Champagne, jehož výroba se řídí přísnými pravidly Appellation d'origine contrôlée.

Region Champagne v číslech
Champagne je malý region na severovýchodě Francie s celkovou plochou vinic o výměře 34 000 hektarů, to je 0,4 % světové plochy vinic. Jen 10 % ze světové produkce šumivých vín je šampaňských. Champagne pak ve výsledku představuje pouze 1 % světové produkce vína. Dle statistiky z roku 2018 obhospodařovalo vinice v Champagni na 16 000 vinohradníků a víno produkovalo na 340 šampaňských domů. Celkem bylo vyrobeno 362 milionu láhví v hodnotě 4,9 miliardy eur, z nichž 2,9 miliardy představuje vývoz...

Další informace o Champagne najdete na stránkách časopisu WINE & Degustation. 

Text: Michal Šetka
Foto: archiv společnosti LVMH


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI