W-D > Články > Cesty za vínem >

Dolní Dunajovice

17.12.2020 |
Cesty za vínem

Malá obec Mikulovské vinařské podoblasti produkující velká vína. To jsou Dolní Dunajovice, které se vryly do paměti milovníků tuzemských vín svými nezaměnitelnými "vlašáky, veltlíny a rýňáky". V unikátní krajině národní přírodní památky Dunajovické kopce tu vznikají špičková vína s jasnou filozofi í. Vinaři tu navíc velmi dobře spolupracují v rámci spolku Dunajovské kopce. Odráží se to zejména v jejich vínech, která jsou lepší než kdy jindy

Obec Dolní Dunajovice je jedním z nejstarších sídel na Moravě. První písemné zmínky o obci pochází z roku 1183. Podle falza ze 14. století Vilém z Kounic daroval r. 1173 patronát kostela v Dunajovicích klášteru dolnokounickému. Ves sama náležela ve 13. století zmíněnému klášteru. Počátkem 15. století byly Dunajovice povýšeny na městečko s právem dvou jarmarků. Samotný název obce se přitom v průběhu historie měnil vícekrát. Původní název "De Donawitz" ze 13. století například ve 14. století vystřídal "Tannowitz". V roce 1850 pak byla obec oficiálně přejmenovánana Dolní Dunajovice (německy UnterTannowitz). O bohaté historii obce svědčí také četné archeologické nálezy, zejména pohřebiště z doby před Velkou Moravou s patrnými avarskými vlivy a mnoho dalších historických nálezů. Dolní Dunajovice se mohou pochlubit také spoustou památek, mezi něž patří kostel s farou ze 16. století, který je zasvěcen sv. Jiljí - patronu kojících matek, nemocných a chudých. V blízkosti kostela stojí pranýř, který je dnes památkově chráněn. K dalším zajímavým památkám patří kromě několika domů a božích muk v polích za obcí také sousoší sv. Cyrila a Metoděje a sochy světců - sv. Floriána, sv. Marka a sv. Jana Nepomuckého.

Celá článek si můžete přečíst v zimním dvojčíslem magazínu WINE & Degustation.

Text: Václav Tichoň ve spolupráci se spolkem vinařů Dunajovské kopce

Foto: Václav Tichoň, VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV, Vinařství Tichý, Vinařství Zámečník, vinařství Baláž


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI