W-D > Články > Cesty za vínem >

GROW du Monde 2023 |Obrovský úspěch moravských vlašských ryzlinků

29.09.2023 |
Cesty za vínem

Nejlepší vína z odrůdy Ryzlink vlašský se letos utkala na specializované soutěži GROW du Monde, která hodnotí vína pouze z této jedné odrůdy. Druhý ročník soutěže vín GROW du Monde 2023 se letos konal v chorvatském Kutjevuod 14. do 17. června. Porota složená z renomovaných degustátorů z celého světa ochutnala více než 200 vzorků vín vyrobených z odrůdy známé pod synonymy Graševina, Olaszrizling, Grašac, Welschriesling, Ryzlink vlašský a dalšími. A moravská vína si z této soutěže odváží mimořádný úspěch.

Ryzlink vlašský je odrůda s bohatou historií, známá pod mnoha různými názvy. Má zásadní význam pro mnoho vinařských zemí i oblastí střední Evropy. Najdete ji mimo jiné v České republice, na Slovensku, v Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Rakousku, Maďarsku i severní Itálii.

GROW je zkratka složená z různých národních názvů odrůdy Ryzlink vlašský: Graševina, Olaszrizling a Welschriesling. A GROW du Monde je soutěž zaměřená na tuto odrůdu, která si získala důvěru mnoha vinařů i odborníků. Jejím cílem je potvrdit její význam a přítomnost na mezinárodním trhu. Založili ji tři vinařští odborníci: Saša Špiranec, přední chorvatský odborník na víno, Zoltan Győrffy, zakladatel a redaktor vinařského časopisu Pecsi Borozo, a Igor Luković, odborník na víno a redaktor časopisu Vino & Fino. Ti postupně do soutěže přizvali své renomované zahraniční kolegy. V porotě letošního ročníku tak zasedlo 20 degustátorů ze17 zemí, mezi nimi i dva držitelé titulu Master of Wine, Rod Smith, MW, a Ivan Barbić, MW. Českou republiku zastupoval šéfredaktor časopisu WINE& Degustation Michal Šetka.

Po soutěži GROW du Monde následovala studijní cesta do Slavonie, Baranje a Srijemu - hlavních chorvatských vinařských oblastí pro Graševinu, a konference Go Grow, která se konala16. června v Osijeku, kde byli slavnostně vyhlášeni vítězové soutěže. Letos byly hlavní ceny uděleny v pěti kategoriích- mladé, vyzrálé, šumivé, oranžové a sladké víno - a vítězná vína pocházela z České republiky, Chorvatska, Srbska a Rakouska. A byla udělena i nejprestižnější cena celé soutěže - GROW du Monde Grand Prix - vínu, které porotce zaujalo nejvíce v základních kolech i finálním hodnocení. Mezinárodní porotu nakonec zaujalo více víno čistého svěžího ovocného a bylinného charakteru, kterému dala "superkomise" ve finálním hodnocení přednost před lehce botrytickými víny. Takový je světový trend.

A právě zde Česká republika zcela šokovala tuto náročnou mezinárodní komisi degustátorů. GROW du Monde Grand Prix získalo Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. za svůj Ryzlink vlašský ZVB Collection 2022. Toto víno současně vyhrálo i v kategorii mladých vín. Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. získalo za Ryzlink vlašský Collection1508 z ročníku 2021 sdílené druhé místo a platinovou medaili v kategorii zralých vín společně s VINAŘSTVÍM MIKROSVÍN MIKULOV a.s. za jejich Ryzlink vlašský Traditional line, Perná, Goldhamer 2021. Česká republika pak byla za vína se třemi platinovými, čtyřmi zlatými a jednou stříbrnou medailí vyhlášena jako země s nejlepší kolekcí vín z odrůdy Ryzlink vlašský.

Příští ročník soutěže GROW du Mondese bude konat v červnu 2024 v Maďarsku.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena