W-D > Články > Cesty za vínem >

Havraníky |Znojemská vinařská podoblast

02.10.2023 |
Cesty za vínem

Malá, nenápadná obec Znojemské vinařské podoblasti nejen se skvělými bílými víny. To je cíl dalšího putování po vinařských obcích Čech a Moravy. Havraníky najdete jižně od Znojma, nedaleko rakouských hranic. Proslavila je především rozsáhlá sklepní ulička plná zajímavých menších vinařství s jejich historickými, ručně kopanými sklepy. Vesnice leží zároveň na okraji Národního parku Podyjí, a tak je častým cílem cyklistů a milovníků pěší turistiky, kteří sem přijíždějí samozřejmě i za vínem.

První oficiálně doložená zmínka o obci Havraníky se datuje k roku1269, kdy rytíř Alšík z Havraníků dostal církevní desátky z havranických vinic, které dříve patřily klášteru premonstrátů ve Znojmě-Louce. Do druhé světové války byla obec osídlena zejména německým obyvatelstvem, které zde kromě zemědělských plodin hojně kultivovalo i révu vinnou. Po ochodu německého obyvatelstva po válce pak došlo k příchodu nových obyvatel, například z Vysočiny.

Celý článek Václava Tichoně včetně doporučených vín z této oblasti najdete ve vydání WINE & Degustation 9/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena