W-D > Články > Cesty za vínem >

Ischia |Ostrov objevený Řeky a milovaný Římany

10.07.2020 |
Cesty za vínem

Když se blížíte k Ischii, největšímu z Flegrejských ostrovů v Neapolském zálivu, otevírá se před vámi nejen jedna z nejdramatičtějších částí Kampánského sopečného oblouku, ale zároveň i velmi působivá kapitola řecké mytologie. Když ještě přidáte vína nesoucí po Chianti druhé nejstarší italské apelační označení Denominazione di Origine Controllata, pak je zřejmé, že jste na začátku jedné z nejkrásnějších cest za vínem.

Roku 1883 došlo na Ischii ke katastrofálnímu zemětřesení, které během 15 vteřin zničilo vše v centrální oblasti ostrova a připravilo o život na 4 000 lidí. Vše proběhlo s obrovskou intenzitou pro malou hloubku "zdroje"a vysokou hodnotu geotermálního gradientu. Vznik Ischie je totiž po stránce geologické poměrně nedávný a vždy byl provázen častými sopečnými výbuchy, magnetickými výboji, tektonickými zemětřeseními a dalšími anomálními jevy. Vše začalo kdysi dávno podmořskými erupcemi, při nichž se objevil kráter Epomeo. Dnes to je nejvyšší, téměř 800 metrů vysoký dominantní vrchol a právě v jeho útrobách vidí ostrované "opravdový"původ ostrova. Ten je podle jejich nejhlubšího přesvědčení ukryt v nejstarších řeckých pověstech. Kdysi dávno se Týfón, nejobávanější obr řecké mytologie a nejmladší syn samotné Gaie, bohyně Země, rozhodl bojovat s nejvyšším z bohů o nadvládu nad celým vesmírem. I když z Týfónových nesmírně silných ramenou rostlo sto dračích hlav, chrlících oheň a vydávajících všechny strašné zvuky světa, Zeus po urputné bitvě zvítězil a ve svém hněvu uvrhl Týfóna do podsvětní jámy Tartaros. Kde to přesně bylo, nevíme, nemohou se na tom shodnout ani antičtí "odborníci", jako byl například řecký historik a zeměpisec Strabón nebo ještě starší Hésiodos. Podle nich mohl být Týfón uvězněn pod stále živou sicilskou Etnou, obyvatelé Ischie jsou však přesvědčeni, že Týfón je ukryt pod jejich horou Epomeo. Tato skutečnost vysvětluje, že vše ničivé, co ostrov v jeho historii postihlo, pochází z okamžiků, kdy obr Týfón zasténal pod strašnou tíhou kamene hory Epomeo.

Dědictví Týfónovo

I když považujete příběhy řecké mytologie za pohádky, najdete na ostrově hodně dokladů o tom, za jakých podmínek,za jakých bouřlivých podmořských erupcí se ostrov vynořil nad hladinu moře. Najdete tu spoustu lávových kuželů, jako jsou Punta Sant'Angelo, Capo Grasso či Monte Vico, na tom největším je postavenslavný Castello Aragonese. I hlavní přístav ostrova je sopečný kráter, který jen mírně upravil Ferdinand II., král obojí Sicílie z rodu Bourbon-Anjou. I tufy, jemnozrnné sopečné vyvrženiny, tu mají zvláštní zelenou barvu, napovídající, že se jedná o specifické minerální obsahy a že ležely delší dobu pod hladinou moře. Z tufů jsou postaveny domy, věže kostelů i kilometry teras a podpůrných zídek. Na svazích hory Epomeo najdeme i obrovské kusy tohoto materiálu, z nichž jsou vybudovány celé domy. Tady se opět připomíná, že to byl opět Týfón, kdo roztrhal horu na tak velké kusy, aby se osvobodil z podzemí. Po ostrov


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI