W-D > Články > Cesty za vínem >

KOUŘIM |Vinotéka č. p. 47 a Apartmány č. p. 9

18.07.2023 |
Cesty za vínem

PRO NAŠE ČTENÁŘE MÁME PŘIPRAVENOU SPECIÁLNÍ AKCI!

Všichni, kteří si do 20.8. zakoupí a uhradí zvýhodněné 3 leté předplatného časopisu WINE & Degustation za 2.290,- Kč mohou vyhrát jedinečný zážitek! 

Dva vylosovaní výherci dostanou víkendový pobyt pro dvě osoby v Apartmánech č. p. 9 s kulturním a vinařským programem v Kouřimi.

PŘEDPLATNÉ ZAKOUPÍTE ZDE.

Přímo v astronomickém středu Evropy se nachází Kouřim magická, Kouřim romantická, Kouřim filmařům zaslíbená!

Kousek Francie, nádech Itálie a všudypřítomné stopy středověku - to je magická Kouřim, královské město nedaleko od Prahy, kterým kráčela bohatá česká historie. Jen málokteré místo v Čechách se může pochlubit tak bohatou historií a geniem loci jako Kouřim. Nejstarší dějiny města a okolí dodnes připomínají valy hradiště Stará Kouřim, které bylo v raném středověku největším slovanským hradištěm v Evropě. V jejich těsné blízkosti leží mystický Lechův kámen, opředený pověstmi. Zajímavou shodou okolností je, že nedaleko hradiště a kamene najdete také astronomický střed Evropy.

Kouřim i její okolí nabízí zajímavá místa a památky, které obejdete pohodlně pěšky nebo objedete na kole. Můžete také podniknout výlet do blízké Kutné Hory, Sázavy, Kolína nebo Poděbrad. Kouřim ale rozhodně své návštěvníky vybízí také k zastavení, odpočinku a vychutnání si klidu např. i u dobrého vína a jídla. A kam v Kouřimi na skleničku lahodného vína? Jednoznačně do Vinotéky č. p. 47, ale nepředbíhejme. Vraťme se na přelom milénia, kdy se v Kouřimi manželé Tomáš a Hanka Waschingerovi odvážně pustili do rekonstrukce dvou měšťanských domů v samotném srdci města. Trpělivě, citlivě a s potřebnou láskou těmto nemovitostem postupně vrátili nový život, dobový lesk, historickou atmosféru a zapomenuté kouzlo.

V domě po prarodičích č. p. 47 na Mírovém náměstí dnes najdete útulnou vinotéku s až 700 let starými sklepy, ve kterých jsou pečlivě uskladněna vína nejen z Moravy, ale i z Francie a Itálie. K jejich konzumaci vám provozovatelka Vinotéky č. p. 47 Hanka vždy ochotně a láskyplně napáruje něco dobrého k snědku. Posedět můžete ve vinotéce s klenutými stropy, ve sklepeních nebo na náměstí v parku pod kaštany, kdesi navíc můžete stylově zahrát i pétanque. Součástí posezení může být i prohlídka středověkých sklepů, vedoucích hluboko pod náměstí.

Dvorním dodavatelem moravských vín do Vinotéky č. p. 47 je vinařství Libor Veverka z Čejkovic. Jeho sortiment tvoří z větší části vína suchá, ale u odrůd, které dosahují vysoké vyzrálosti hroznů, je občas zachován i příjemný zbytkový cukr. Mezi speciality tohoto vinařství patří výroba vín, která zrají na nových francouzských sudech, lisování oleje z hroznových jader a výroba domácích hroznových džemů. Ze zahraničních vín je ve Vinotéce č. p. 47 velmi oblíbenou značkou Les Jamelles z Pays d'Oc v jižní Francii, podle mnohých dle poměru "cena-výkon" nejlepší francouzské víno na českém trhu. V letních měsících jsou velmi oblíbené, osvěžující, přímo ze soudků stáčené Spriza Glera z Itálie. Nejnáročnější zákazníci mohou naopak vybírat z dokonale vyzrálých prestižních vín z Bordeaux, která Tomáš nakupoval zhruba před dvaceti lety systémem En Primeur a nyní je v omezeném množství nabízí svým klientům.

Ve druhém z domů, měšťanském domě z 13. století č. p. 9, sousedícím s arciděkanským kostelem sv. Štěpána, objevíte originálně řešené Apartmány č. p. 9. Zde se sklenkou dobrého vína můžete posedět na pavlači s výhledem na kopec Stará Kouřim, kde se dle legendy usadil praotec Lech, a vychutnat si pohodu zapadajícího slunce nebo naopak zažít Kouřim, která se pomalu probouzí do nového rána. Penzion je hosty vysoce oceňován (např. na Booking.com známkou 9,4), a to pro pohodlí, prostornost, unikátní polohu, ale hlavně také pro nezaměnitelnost interiérových řešení všech apartmánů, v kterých zhmotnil své představy majitel, hudebník Tomáš Waschinger. Jeden z apartmánů se ostatně jmenuje Piano. V sezóně je velmi pravděpodobné, že k pobytu v Apartmánech č. p. 9 dostanete od sympatických majitelů ještě nějaký ten bonus navíc třeba v podobě kulturního zážitku. Může to být koncert, divadelní představení nebo tematický večer v přilehlé stodole a Zahradě č. p. 9, no a když budete mít štěstí, můžete se zde dostat i na svatbu, třeba jako vzdálení příbuzní.

Nelze opomenout historii domu č. p. 9, který již od středověku díky své unikátní poloze patří mezi jedny z "nejlepších adres" v Kouřimi. V 16. a 17. století byl tento dům v majetku významné měšťanské rodiny Kouřimských z Větčína. Na konci18. století jej pak získala rodina Wisingerova, za jejichž vlastnictví byl dům roku1804 přestavěn do klasicistní podoby, přičemž byly odstraněny původní štíty do náměstí a směrem do dvora vznikla pavlač s kovovým zábradlím. Historický ráz domu do značné míry setřely necitelné novodobé úpravy z doby socialismu z 2. poloviny20. století. Teprve v současnosti rodina Waschingerova prováděnými obnovami památné stavbě vrací její zapomenuté kouzlo dávných staletí. "Dům byl zaházený břizolitem a všude byly oranžové dlaždičky. Když jsem kolem toho chodil, často jsem si říkal, že tam pod tím vším musí být něco autentického a velmi zajímavého," říká exbubeník Petra Muka a zakládající člen kapely Lucie Tomáš Waschinger a dodává: "Se ženou už více než čtvrtstoletí stále něco opravujeme, musí na to být snad už nějaká diagnóza." Malebná Kouřim je svou atmosférou a fotogeničností velmi oblíbenou destinací pro filmaře, kteří se sem pravidelně rádi vracejí. V kterých dílech ses Kouřimí můžete setkat na filmových plátnech? Kdo by neznal např. Poláčkův seriál Bylo nás pět. Natáčel se zde francouzský seriál Zvonokosy. Přímo v obou domech majitelů Waschingerových se odehrávaly zásadní scény filmu Jiřího Vejdělka Tátova volha nebo několik videoklipů dětských oblíbenců Štístka a Poupěnky. Během posledních dvou let se v Kouřimi dokonce usadily americké produkce, v centru města jste tak mohli potkat třeba Keanu Reavese nebo Chrise Hemswortha. Pokud se rozhodnete v Kouřimi zůstat pár dní, máte možnost navštívit řadu místních památek: První volbou musí být rozhodně kostel sv. Štěpána ze 14. století s raně gotickou kryptou sv. Kateřiny nebo s kostelem sousedící zvonice se zvony netradičně umístěnými srdcem nahoru. V městském muzeu si můžete domluvit komentovanou prohlídku obou památek. Za atmosférou dob minulých můžete vyrazit i do místního skanzenu - muzea lidových staveb.

Historické a malebné městečko, ve kterém se vám zastaví čas i dech - to je Kouřim. Turistický ruch je zde spíš turistickým klidem. Tak si ho přijeďte užít a vychutnat. Projděte se cestami, kudy před vámi kráčeli první Slované, čeští panovníci i kluci ze seriálu Bylo nás pět. Ve Vinotéce č. p. 47 si můžete užít rodinnou oslavu, svatbu nebo firemní večírek. Obzvláště jsou vítáni hudebníci, kteří si mohou s Tomášem "zajamovat" v jeho vybavené zkušebně, kterou je možné si rovněž pronajmout pro soustředění hudebních skupin. Objevte tajemnou a magickou Kouřim, která stojí za výlet!

Kontakt:

www.vinotekacp47.cz

www.apartmanycp9.cz

E-mail: t.waschinger@gmail.com

Tel.: 603429036 Tomáš - apartmány

Tel.: 603255105 Hanka - vinotéka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena