W-D > Články > Cesty za vínem >

Kutná hora |& z Čech a Moravy

28.07.2023 |
Cesty za vínem

Na samém východě Mělnické vinařské podoblasti leží jedno z historicky důležitých měst českých zemí. Kutná Hora je proslulá nejen těžbou stříbra, ale odedávna také příznivými podmínkami propěstování révy vinné, ostatně první zmínky o vinné révě na území Kutné Hory najdete již v Kosmově kronice z počátku 12. století. Nejvýznamnější odrůdou této oblasti je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. a kterému se zde i po staletích stále dobře daří. Vznik Kutné Hory je tradičně spojován s rozvojem peněžního hospodářství ve 13. století, nicméně prvopočátky dolování jsou podstatně dávnějšího data. Povrchové výchozy stříbrných rudních žil byly zřejmě odhaleny již v závěru 10. století Slavníkovci, kteří na svém hradišti Malíně- dnes součást Kutné Hory - razili v letech 985-995 z tohoto stříbra mince- denáry, které poznáme podle opisu "Malin Civitas". První prokazatelnou písemnou zmínku o vinařství v Kutné Hoře pak najdeme v Kosmově kronice na počátku 12. století. Šiřiteli myšlenky zakládání vinic byly tehdejší kláštery. Jak již bylo předesláno, nejvýznamnější odrůdou tohoto regionu bylo a dodnes je Rulandské modré, které zde rozšířil císař Karel IV. V roce 1497 pak vydal král Vladislav Jagelonský nový viniční řád na Horách Kutných a staral se také, aby se zakládáním nových vinic réva hojně rozmnožovala. Právě v tomto období dosahovala kutnohorská vína a vinice největšího rozmachu. Postupem času však v průběhu dalších staletí docházelo k úpadku vinic, zejména po bitvě na Bílé hoře či v období třicetileté války až do novodobého období komunismu.

Celý článek Václava Tichoně včetně tipů na vína z této oblasti najdete v letním dvojčísle WINE & Degustation 7-8, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena