W-D > Články > Cesty za vínem >

Labská vinařská stezka

06.08.2019 |
Cesty za vínem

V souvislosti se stále omílanou problematikou nějaké tolerance alkoholu u vodáků či cyklistů jsem se v jarních měsících vypravil na kole podél Labe. Cíl byl jednoduchý. Projet se příjemnou krajinou podél naší největší řeky, ochutnat vína z vinic na jejích březích a především udělat něco pro své zdraví. Jak samotným sportem, tak samozřejmě dobrým vínem. Labská vinařská stezka je v tomto ohledu jednou z nejzajímavějších, kterou můžete v Čechách najít.

Hned ze začátku článku je třeba říci, že se nemusíte bát. Všechna dnes představená vinařství a místa se dají navštívit i autem. Stejně tak Vás nebudu nutit projet onu Labskou cyklostezku celou. Ta totiž začíná už u Hamburku a po krásných více než 1 300 kilometrech vás dovede až do Špindlerova Mlýna. Pro naše účely a mé sportovní nadšení (rozuměj možnosti) stačí krásný a zároveň relativně krátký úsek mezi Velkými Žernoseky a Mělníkem. Pokud chcete totiž navštíviti některá vinařství, ochutnat vína a trochu se pokochat, těch asi 80 kilometrů vám bude bohatě na jeden den stačit. A i když jedete skoro celou cestu po rovině, respektive do mírného kopečka, pokud startujete na severu jako já, večer skoro nebudete mít sílu vyprávět, co všechno jste zažili.

Další zajímavé informace o Labské vinařské stezce se dočtete v aktuální vydání letního dvojčísla časopisu WINE & Degustation.

Text: Martin Procházka

Foto: Martin Procházka, Vinařství pod Radobýlem, Žernosecké zámecké vinařství, Lobkowiczké Zámecké vinařství Roudnice nad Labem


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI