W-D > Články > Cesty za vínem >

Lugana |Oblast kolem Lago di Garda

22.08.2022 |
Cesty za vínem, W-D

K létu neodmyslitelně patří voda, slunce a svěží bílá vína. To vše ztělesňuje apelace Lugana, která je věnována bílým vínům z jižní části italského jezera Lago di Garda. Zdejší vína vyráběná z autochtonní odrůdy Turbiana dosahují v posledních letech mimořádných kvalit. Konkrétně v posledním desetiletí tu dochází doslova k renesanci mezi vinaři. Vína jsou ušlechtilejší, strukturovanější a umí zrát. Kromě toho je Lago di Garda samozřejmě právem vyhledávanou letní destinací díky své úchvatné scenérii a přírodě, a tak jsme v tomto dvojčísle připravili velmi zajímavou reportáž z cest za vínem do této destinace.

Jedna z nejkrásnějších turistických lokalit severu Itálie - cesty lemované olivovými háji, vinicemi, vinařstvími, statky a venkovskými domy, vinoucí se kolem blankytně modré vodní plochy o rozloze370 km2. To je oblast kolem italského jezera Lago di Garda, která nabízí především v létě úžasné turistické, sportovní, kulturní i gastronomické vyžití. Hojně obydlená a turisticky významná je hlavně její jižní část, a právě tady leží apelace Lugana. Vloni na podzim jsem proto na pozvání vinařů zavítal do tohoto regionu. V průběhu několika dnů jsem navštívil mnoho luganských vinařství, ochutnal více než 100 vína samozřejmě hovořil s vinaři samotnými o filozofi i jejich výroby a dalším směřování denominace Lugana.

A hned úvodem musím předeslat, že Lugana už dávno není jen o nudných bezcharakterních vínech. Ba co víc, v průběhu mých cest spousta vinařů současně vyvrátila mýtus o tom, že Lugana neumí zrát. Dávno neplatí, že by se tato vína měla pít hlavně mladá. Samozřejmě že velký podíl základních vín nabídne ten nejlepší zážitek do dvou až tří let od sklizně, na druhou stranu je tu celá řada dalších zajímavých vín, ať už jednotraťových, nebo vín z kategorie Riserva a Superiore s opravdu velkým potenciálem zrání. Ale pojďme si nejprve celou denominaci a vlastně i jižní část jezera Lago di Garda postupně představit.

Denominaci Lugana najdete na hranici mezi italskými provinciemi Brescia a Verona. Rozkládá se na morénové planině jižně od jezera Lago di Garda na území katastrů obcí Sirmione, Pozzolengo, Desenzanoa Lonato v Lombardii a Peschiera del Garda v Benátsku.

Název oblasti prý pochází ze středověkého slova "lucus" (les). Tato oblast byla totiž v minulosti pokryta hustým bažinatým lesem, nesoucím název "Selva Lucana".Dnes se jedná o oblast, která se vyznačuje velmi specifickou půdou, tvořenou převážně těžšími jíly a vápencem. Přestože jsou tyto půdy obtížné na obhospodařování, místním hroznům propůjčují specifický charakter. I z tohoto důvodu byl tento region osázen vinnou révou již od římských dob. Historicky se zde pěstuje místní autochtonní bílá odrůda Turbiana, geneticky příbuzná odrůdě Verdicchio, která těží z vynikajícího mírného mikroklimatu jezera Garda. Dnes patří Lugana se svým elegantním projevem bílých květů a zralých citrusových plodů k těm nejoblíbenějším bílým vínům v Itálii a pozadu nezůstává ani na zahraničních trzích.

Samotné chráněné označení původu DOC Lugana bylo zavedeno v roce 1967 a bylo vůbec prvním chráněným označením v regionu Lombardie a také jedním z prvních v celé Itálii. Stejně jako v dalších prestižních vinařských regionech Itálie i tady funguje velmi dobře zdejší Consorzio Lugana, jehož cílem je dohled nad kvalitou vín z této apelace a odborná prezentace vín směrem k tuzemské i zahraniční veřejnosti.

Původní "Lucana" byla divokým mokřadem plným křovin a houštin, jehož vyčištění a rekultivace trvaly celá staletí, přičemž první práce započaly již v roce 1400. Historické záznamy o počátcích vinařství v Luganě zřejmě sahají až k samému počátku věků, jak dokládá slavný archeologický nález semen hroznů Vitis silvestris v obydlích z doby bronzové v obci Peschiera del Garda. Široká škála nálezů zahrnuje i lidové pověsti hovořící o slavném básníkovi Catullovi a historické literární záznamy, počínaje "nádhernými hrozny", které Isabella d'Este Gonzaga ochutnala při návštěvě ruin římské vily v Sirmione během své cesty k jezeru Garda. Přesto si bílé víno z této části Itálie vysloužilo první konkrétní historickou zmínku až v období renesance, kdy jej opěvuje autor Andrea Bracci ve svém díle "De naturali vinorum historia" (1595) a "silné a lahodné" víno z "bahnité kotvy Lugana" popisuje později i Ottavio Rossive svých Memorie Bresciane (1693). Na počátku 20. století don Giuseppe Lenottiv knize Cenni storici e statistici di Pozzolengo dokonale ilustroval dobový scénář v Luganě těmito slovy: "V současné době je starobylá lesní oblast Lugana úrodnou rovinou, která je z větší části pokryta vinnou révou a produkuje bílé víno vysoké kvality a velké hodnoty i z obchodního hlediska."...

Celý článek najdete v rubrice & cesty za vínem v aktuálním letním dvojčísle WINE & Degustation 7-8/2022, které lze zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI