W-D > Články > Cesty za vínem >

MIKULOV |třetí největší vinařské obce ČR

09.01.2023 |
Cesty za vínem

Poslední číslo roku je vždy přece jen trochu slavnostnější a svátečnější. I pro mne bylo letošní poslední  putování po vinařských obcích Čech a Moravy malým svátkem. Vydal jsem se totiž do Mikulova, třetí největší vinařské obce České republiky, a opět osobně navštívil řadu špičkových vinařství, která jsou určitě mnohým z vás velmi dobře známa. Mikulov je navíc nádherným městem s úžasnou atmosférou a v čase vánočním to platí dvojnásob. Tak si jej pojďme společně užít.

První zmínky o Mikulově hovoří o počátku 12. století, kdy byla na území města založena trhová osada. Ta se v roce 1279 dočkala povýšení na městečko a v roce 1410 na město. Už v roce 1414 čítal Mikulov asi 2 500 obyvatel. Město v té době tvořilo relativně malé jádro obehnané hradbami a rozsáhlá předměstí. Město Mikulov jako centrum panství v letech 1249–1560 nejdříve rozvíjel rod Liechtensteinů a následně rod Dietrichsteinů, za jehož éry dosáhlo město největšího rozkvětu.

Díky své geografi cké poloze bylo město místem, kde se setkávaly kulturní a náboženské proudy různých etnik, jejichž odkaz je ve městě patrný dosud. Vedle soužití Čechů a Němců se zde již od poloviny 15. stol. začala utvářet významná židovská komunita, která byla jednou z nejsilnějších na Moravě. Od roku 1526 byl Mikulov prvním městem v českých zemích, kde se téměř na sto let usídlili novokřtěnci čili anabaptisté  známí také jako habáni). 

Dominantou celého Mikulova je v první řadě mikulovský zámek, k jehož nejzajímavějším částem patří  zámecká knihovna a Sál předků. Nyní je zámek sídlem Regionálního muzea v Mikulově a naleznete zde hned několik zajímavých expozic. V případě některých významných vinařských akcí sem můžete zavítat také na degustaci vín z Mikulovska. Další notoricky známou památkou a dominantou města je Svatý kopeček, který nabízí úžasné výhledy do okolí. Pro bohatý výskyt chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů byla na jeho území vyhlášena přírodní rezervace. Na vrchol Svatého kopečku až k poutní kapli sv. Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vede křížová cesta. Nelze opomenout ani historické náměstí, které tvoří přirozené centrum města. Ve své dnešní podobě vzniklo v posledních desetiletích 16. století přesunem původního náměstí do těsné blízkosti vstupu do zámku. Další důležitou a turisticky vyhledávanou památkou je Kozí hrádek, patřící k jedné ze tří skalnatých dominant města. Po nedávných terénních úpravách se tato lokalita stala vhodným volně přístupným odpočinkovým centrem. Výčet dalších zajímavých památek je opravdu široký, pokud tedy patříte k milovníkům historie, architektury a kultury, určitě zavítejte na webové stránky města Mikulov, kde všechny důležité body včetně doplňujících informací najdete přehledně pohromadě.

Z pohledu milovníka vín je nejdůležitější akcí ve městě Pálavské vinobraní. To se pravidelně koná druhý  zářijový víkend a během tří dnů nabízí návštěvníkům bohatý program spojený s vínem, gastronomií, kulturou a hudbou. Co do velikosti pak čísla hovoří jasně. Mikulov je třetí největší vinařskou obcí České republiky s úctyhodnými 520 hektary révy vinné, které obhospodařuje více než 260 pěstitelů. Zároveň tu můžete navštívit opravdu mnoho zajímavých vinařství. Z bohatého výběru je naopak složité vybrat jen pár z nich.

Více se dočtete ve vydání WINE & Degustation 12/2022 - 1/2023, které je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI