W-D > Články > Cesty za vínem >

Moravské Toskánsko

09.10.2021 |
Cesty za vínem

V průběhu léta jsem se vydal na Slovácko do malebné obce Archlebov, abych tu poznal region Moravského Toskánska. A pokud o Moravském Toskánsku slyšíte prvně, stejně jako já před svou cestou, vězte, že tento region, který charakterizují překrásné přírodní scenérie, má mnohé co nabídnout, a především pak skutečně připomíná kus Toskánska v naší rodné krajině.

Moravské Toskánsko se do širšího povědomí dostalo především díky fotografům, kteří začali fotit vlnitá pole na Slovácku a Velkopavlovicku způsobem, kterým se fotí krajina italského Toskánska. Tato krajina je specifická tím, že zde narazíte zřídka na elektrická vedení, výškové budovy či komíny. Jedná se o krajinu, která je převážně zvrásněná díky přírodním procesům. Tyto unikátní snímky pak putovaly na řadu výstav či soutěží. Díky internetu a šíření těchto fotografií na sociálních sítích pak začaly postupně budit zasloužené pozitivní ohlasy. Pomyslné jádro Moravského Toskánska tvoří obce Násedlovice, Klobouky u Brna, Karlín, Hovorany, Šardice, Strážovice. Na jihu sahá Moravské Toskánsko až po Velké Bílovice, Velké Pavlovice, Mutěnice a Milotice. Na východě pak můžeme za Moravské Toskánsko považovat Kyjovsko, Koryčany, Litenčice, Brankovice, Chvalkovice a další města a obce v bezprostředním okolí. Severní část představují Nítkovice, Bohdalice a Bohaté Málkovice. Určitě nelze opomenout ani západní část v čele se Slavkovem u Brna, Dražovicemi, Otnicí, Těšany a Křepicemi. Dále sem určitě patří i důležité vinařské obce, jako jsou Čejkovice, Čejč, Němčičky a další. Zkrátka, hranice Moravského Toskánska není přesně vymezena, její přirozenou hranicí je totiž charakter přírodní krajiny výše uvedených moravských obcí...

Více informací o Moravském Toskánsku se dočtete v aktuální vydání WINE & Degustation. 

Text: Václav Tichoň ve spolupráci s vinařstvím SPIELBERG
Foto: vinařství SPIELBERG, Emil Čelustka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena