W-D > Články > Cesty za vínem >

Prostá, rustikální a bezstarostná |Apulie

22.10.2020 |
Cesty za vínem

Když jsme na jedné z našich cest za vínem objevili italskou Basilicatu, uvedli jsme toto pozvání slovy římského básníka a filozofa Quinta Horatia Flacca, který se narodil roku 65 našeho letopočtu v dnešní Venose na severu regionu Basilicata. Jeho vyzvání "Nunc est bibendum (nyní je třeba píti)"se týkalo především odrůdy Aglianico. Nyní jsme opět vyslechli toto vyzvání, ale zahleděli jsme se ke břehům Jaderského moře, na ohromné plochy vinic "Brány východu", jak se někdy říká vinařsky poněkud opomíjenému kraji, kterému ve starověku daly jméno kmeny Apulů. Apulie (it. Puglia) patří se svými téměř 90 000 hektary spolu se Sicílií k největším vinařským oblastem celé Itálie, je dokonce její nejproduktivnější oblastí. To i přes dotace z EU, které měly umožnit snížení ploch vinic, a tím i omezit bezkonkurenční "přebytky". Údaje OIV dokládají poněkud hanlivé pojmenování apulijského vinařství jako "sklep Evropy".
Je pravda, že v onom "sklepě" najdeme i čtyři vína DOCG, 29 DOC a šest IGT, ale ta tvoří z obrovského objemu pouhých 7 %, zbytek jsou vína sudová. Ta jsou rozvážena do severních částí Itálie, najdeme je ve vínech šumivých, vermutech, dávají barvu a sílu i lehčím vínům z Francie či mnoha dalších zemí Evropy.
Na tom není samozřejmě nic špatného, ale v posledních letech se vinaři této oblasti na "patě italské boty" snaží o změnu. Začali dělat v menších objemech kvalitní vína, která by mohla pověst apulijských vín vylepšit. A je třeba říci, že je opravdu z čeho vycházet: nejde ani tak o to, jaké více než bohaté geologické podmínky různorodá oblast - 800 km dlouhý, poměrně úzký pobřežní pás vedoucí od severní provincie Fogia přes Bari, Taranto a Brindisi po Lecce na jihu -nabízí, ale především o potvrzení tradic a vinařské kultury této části Itálie. Vždyť ještě ke konci 19. století, než phylloxera zničila místní vinice, se mohla Apulie pochlubit více než stovkou odrůd, které bylo možno popsat jako "nativní" v plném slova smyslu. I to, že je Apulie popisována jako "Brána orientu" - vždyť z přístavního Otranta to je pouhých 80 km ke břehům Albánie-, je možné obrátit a označit ji jako místo, kde se nejvíce a nejdříve projevily vlivy zemí z východní části Středozemního moře. Tedy i zkušenosti s pěstováním révy vinné a výroby vína. Sem patří například již zmiňovaná odrůda Aglianico (ellenico -helénský), řecký původ připomínají svým slovním základem i další odrůdy, jako jsou Greco, Grechetto či Grecanico.

Brána orientu

Apulie na "samé patě italské boty" sousedí na severu s Molise, na západě s Kampánií a na jihozápadě s Basilicatou, její břehy omývají vody Jaderského a Jónského moře. Pokud bychom se snažili trochu se "ponořit" do dějin tohoto jednoho z historicky nejchudších regionů Itálie, pak bychom se skutečně "utopili" v záplav legend a časů mnoha jednotlivých národů, které zde hledaly nová místa k osídlení či naplnění svých mocenských představ. Krátké či delší kapitoly tu psali Řekové, Římané, Ostrogóti, Lombarďané, Byzantinci, Saracéni, Normané, rody Anjou, Aragonci, španělská koruna či panovníci Bourbonské dynastie. Zkrátka každý, kdo se kdy ve vodách Jaderského a Jónského moře ukázal. Pro zjednodušení otázky historie se alespoň krátce budeme věnovat času starověkého Řecka. Vždyť ještě dnes je v Salentu možno slyšet starověké "griko", stále se připomíná, že hlavní město provincie Taranto založili Řekové jako Tarás (lat. Tarentum)již v roce 706 př. n. l., stejné "základy" mái Otranto, podle Hérodota jsou zakladateli Brindisi řecké Mykény, podobně "řecké" je i půvabné město Lecce, kde končí slavná římská Via Appia...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním říjnovém vydání časopis WINE & Degustation.

Připravil: Jiří Trapek

Foto: autor a archiv Gregoryho Perrucciho


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI