W-D > Články > Cesty za vínem >

Rakvice

06.10.2020 |
Cesty za vínem

Při putování za vínem po Velkopavlovicku nelze opomenout vesnici, která leží na jihovýchodě této podoblasti, nedaleko Novomlýnských nádrží. Rakvice jsou bezesporu vinařskou obcí, která doslova žije vínem. Ostatně poutač se sloganem "Vítá Vás vinařská obec Rakvice" při vjezdu do vesnice mluví za vše. Sklepní uličky jsou tu na mnoha místech protkány vinnými sklípky, zatímco okolí obce lemuje široký pás vinic. Kromě skvělých vín nabídne obec i široké možnosti cykloturistiky a pěších stezek, a je tak ideální zastávkou z hlediska vinařské turistiky.

První písemná zmínka o Rakvicích pochází z roku 1248, ale dokladem toho, že zde mnohem dříve existovalo pravěké slovanské osídlení, jsou nálezy slovanské keramiky. Slovanské sídliště zde zřejmě existovalo až do 13. století. Po roce 1248 Rakvice několikrát změnily majitele, až se na konci 15. století dostaly do rukou pánů z Lipé. Znamení raka bylo již součástí nejstarší obecní pečeti, označené letopočtem 1604, na níž jsou Rakvice uváděny jako oppidum (městečko). Před třicetiletou válkou se Rakvice staly městečkem, bočkajovskými a uherskými vpády však zpustly tak, že se staly opět vsí. Před třicetiletou válkou bylo v Rakvicích na 101 selských gruntů, z nichž válku přežilo pouze 31.

V druhé půli 17. století pak docházelo k obnově gruntů velmi pomalu. Ještě v roce 1716 bylo ve vsi napočítáno 718 obyvatel, žijících ve 105 selských a 48 podružských rodinách. Ve znaku obce Rakvice je kromě raka vyobrazen také hrozen s listem. Ten dokládá dlouhou vinařskou tradici obce, která je dnes významným vinařským střediskem Velkopavlovické podoblasti. Dnes tu žije více než 2 100 obyvatel, a především pak velká řada špičkových vinařů, kteří se každoročně zasluhují o prestiž a věhlas Rakvic na tuzemské vinařské scéně. Kromě návštěvy zdejších vinařů a jejich sklípků je skvělým tipem na cestu také návštěva rozhledny Maják, která je vzdálena zhruba 3 kilometry od samotné obce. Moderní rozhledna vznikla v roce 2012 a stojí přímo na vrchu viniční trati Přítlucká hora mezi obcemi Přítluky, Zaječí a Rakvice. Její výška je 27,6 m. Rozhledna Maják nabízí opravdu jedinečný výhled na zdejší okolí, v pozadí s Pálavskými vrchy, a patří k velmi oblíbeným zastávkám při cestě do Rakvic a okolí. Obec je současně součástí Lednicko-valtického areálu a probíhá tudy značená turistická trasa "Vinařská stezka", spojující lednický areál s vodním dílem Nové Mlýny...

Text: Václav Tichoň DipWSET

Foto: VINSELEKT MICHLOVSKÝ, Vinařství Pavel Binder,, Rodinné vinařství Gréger,, RÉVA RAKVICE


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI