W-D > Články > Cesty za vínem >

Sasko |Nejbližší německá vinařská oblast

20.03.2020 |
Cesty za vínem

Pro velkou část naší republiky je německé Sasko nejbližší zahraniční vinařskou oblastí. Do saských vinařství dojedete z Prahy za něco málo přes hodinu a půvab zdejších terasovitých vinic, které se rozkládají přímo nad tokem Labe, a kulturních památek ani možnosti dalšího využití si ničím nezadají s mnohem slavnějšími a známějšími vinařskými oblastmi. Tuto oblast jsme se v loňském roce vydali prozkoumat hned dvakrát, abychom vám dnes mohli přiblížit zdejší vína, vinaře, tradice i kulturu s vínem spojenou.

Podle legendy přinesl víno do Saska kněz Benno, který údajně zasadil první keře révy vinné na kopcích poblíž hradu v Míšni počátkem 12. století. Pozvolna se pak pěstování révy vinné začalo šířit v povodí řeky Labe, zejména ve 14. století byly osázeny i svahy ve vnitrozemí. Příkladem je městečko Seftenberg, které bylo v této době centrem vinařského dění. V roce 1401 pak bylo založeno vinařství Hoflößnitz, o jehož vznik se zasloužil Margrave Wilhelm I. V průběhu 15. století bylo v Sasku evidováno uctihodných 4 000 hektarů vinic. Před vypuknutím 30leté války to bylo již 5 000 hektarů révy vinné. V tomto období bylo vinohradnictví v Sasku historicky na největší vzestupu. Od 16. do 18. století bylo saské vinohradnictví a vinařství významně orientováno na kvalitu a zvýšení prestiže zdejších vín. Prvním významným krokem ke zvýšení kvality saských vín byla výstavba teras na viničních svazích. V roce 1603 navštívil vinice mezi obcemi Míšeň a Hoflößnitz volební rada Dr. Aichmann společně s míšeňským správcem vinic, kteří tu položili základ dnešního vedení révy vinné v Sasku pomocí výstavby teras. Vůbec první terasovité vinice se pak objevily v katastrech Cossebaude a Zscheila. Ve druhé polovině 18. století se však významně snížil objem vyrobených vín, a to zejména vinou špatných klimatických podmínek v několika ročnících, válečných konfliktů, přísnějších regulí vývozu nebo stoupající obliby jiných zemědělských plodin v té době. Významným milníkem, který ukončil tento trend, bylo založení ,, Saského vinohradnického společenství" v roce 1799. Bylo to vůbec první společenství tohoto druhu v Evropě, a stalo se tak modelem a inspirací pro další seskupení. Toto splečenství bylo mimo jiné předchůdcem ,,Saské vinařské asociace".

Více informací se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation.

Text: Michal Šetka a Václav Tichoň

Foto: Michal Šetka a Václav Tichoň a archiv redakce


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI