W-D > Články > Cesty za vínem >

Tasovice a Hodonice

19.09.2019 |
Cesty za vínem

Tyhle dvě obce na dohled od města Znojma dělí vlastně jenom malý hájek za hodonickým Obecním úřadem. Nebýt cedulí s jednotlivými názvy obcí, které obce rozdělují, změnu ani nepoznáte. Už v roce 1643 se prý snažily církevní úřady o spojení těchto dvou sousedících obcí do jednoho celku, ale kvůli zásahu olomoucké církevní vrchnosti neúspěšně. A tak nakonec zůstaly Tasovice a Hodonice samostatné až dodnes, ač je jejich historie takřka společná. Stejně jako místní vinařská kultura, kterou jsou obě obce výrazně ovlivněny. Rodiny, vinařství, vinice i příběhy, vše je tu důsledně propojené a vnímané jako jeden celek. A jak postupně rostou díky blízkosti Znojma a důsledné výstavbě obě obce, nikoho dnes jejich spojení netrápí. Pije se zde v klidu víno a řeší mnohem zajímavější věci. Třeba jestli je Veltlín od Franty lepší než ten od Karla.

Historie samostatné obce Tasovice se začíná už někdy v době kamenné, jak se můžeme přesvědčit v Moravském muzeu v Brně, kde jsou uloženy archeologické nálezy notáře Palliardiho. Úrodné svahy a okolí řeky Dyje lákaly osadníky už od nepaměti. Stejně jako příjemné klima a dostatek vláhy. O původu názvu Tasovice známe pouze domněnky, až již ve spojení se jménem znojemského rychtáře, jistého pána jménem Tasso, případně doplněním výrazu označujícího stařešinu či vladyku - Tas. Dlouho se uvádělo, že první písemná zmínka o Tasovicích byla nalezena v jistém dokumentu o městě Znojmě pocházejícím z konce 10. století našeho letopočtu. Zde se mimo jiné dočtete,  že znojemský purkrabí, velitel posádky znojemského hradu a lenní pán Walter von Tasso získal v roce 996 jako dar za zásluhy polnosti, které pojmenoval svým jménem Tasovice a Valtrovice. A i když byla tato listina později označena za podvrh, občané Tasovic přesto uvádějí rok 996 jako rok založení obce. Oficiální psaná historie obce však začíná až 12. července roku 1234, kdy po smrti Přemysla Otakara I. král Václav I.daruje části obce Tasovice, Hodonice a Výrovice Louckému klášteru...

Další zajímavosti o obcích Tasovice a Hodonice se dočtete v zářijovém vydání časopisu WINE & Degustation.

Text: Martin Procházka

Foto: Martin Procházka, Vinařství Viktorín


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI