W-D > Články > Cesty za vínem >

Turecko |Vína ze „země krásných koní“

30.06.2023 |
Cesty za vínem

Turecko se na stránkách světového tisku, v programech rozhlasu a televize objevuje především pro tragické události kolem zemětřesení ze 6. února, které v jedenácti provinciích udeřilo silou 7,8 – 8,0 Richterovy stupnice (Mw). Epicentrum jednoho z nejsilnějších zemětřesení v historii Turecka bylo 33 km od města Gaziantem v hloubce téměř 18 km pod zemí na tzv. Východoanatolském zlomu. Přes desetitisíce mrtvých a nesmírné škody Turecko žije a se všemi ztrátami se snaží vyrovnat. Také proto si připomeneme Turecko i v jiných souvislostech: Vždyť Turecko patří mezi největší pěstitele révy vinné a se svými současnými 440 000 hektary se řadí na lichotivé páté místo na světě. Z této obrovské plochy je však jen malá část určena pro výrobu vína, a tak je i přes rozlehlost země poměrně snadné toto „tajemství“ podivuhodné islámské země odhalit.

O zemětřesení ještě jednou

Krátce po prvních obrazech ze zemětřesením postižených oblastí, které se hluboce dotkly snad každého z nás, se objevily názory na to, jak turecká vláda nezvládá situaci, o stavebním šlendriánu, nevhodných konstrukcích a šizených stavebních materiálech, obrovské korupci apod. Již byly obviněny stovky, tisíce lidí… Je napadána i tzv. stavební amnestie, podle které mohli stavebníci po zaplacení pokuty stavbu dokončit i přesto, že úřady na stavbě našly nedostatky...

Vína Anatolie

Kdyby moudrá Šeherezáda z pohádek Tisíce a jedné noci měla krutému králi Šahrijárovi vyprávět nějaký příběh ze současnosti, tak by to byl jistě ten o zázračných létajících balónech nad úžasnou tureckou Kappadokií. Tisíc a jedna noc je sice sbírka středověkých arabských pohádek, pověstí a bajek sesbíraných  zhruba od 7. do 16. století (připomeňme, že tím nejznámějším českým výběrem je dílo básníka Františka Hrubína a ilustrátora Jiřího Trnky), ale přelet nad krajinou, tak neuvěřitelně ztvárněnou nápaditou rukou  přírodních sil, je opravdu „zážitkem jako z pohádky“. A pokud jste trochu všímaví, pak se vám při pohledu z výšky vloudí do oné pohádky i malé ostrůvky vinic mezi městy Urgüp, Nevşehir, Gülşehir a Avanos – vinařské oblasti pro svět popsané jako Mid-Southern Anatolia...

Rozsáhlý článek Jiřího Trapka včetně tipů na cesty do této oblasti najdete v červnovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena