W-D > Články > Cesty za vínem >

VELKÉ BÍLOVICE |největší vinařská obec České republiky

02.11.2022 |
Cesty za vínem

Tento měsíc stojím před nelehkým úkolem. Na řadě je totiž putování po Velkopavlovicku, konkrétně se vydávám do největší vinařské obce České republiky vůbec -do Velkých Bílovic. I vzhledem k velikosti obce jsem proto vůbec poprvé vyrazil hned do osmi zdejších vinařství, která by neměla uniknout vaší pozornosti. Nejprve si ale pojďme představit Velké Bílovice prostřednictvím zajímavých historických a zeměpisných faktů.

Samotný název obce je buď odvozen od jména jejího zakladatele Biela - Bíla -, nebo nesprávným překladem od jména prvního písemně doloženého vlastníka obce Sigfrieda Sirotka (Waise - sirotek, weisse - bílý). Po smrti Sigfrieda Sirotka (1306 je první písemnou zmínkou o obci) získal obec Tobiáš z Bechyně, dále ji držel Jan řečený z Bílovic s bratrem Kuníkem.

V 16. století se na území obce usadili novokřtěnci - habáni. Přinesli s sebou nové pracovní metody, řemesla i nové odrůdy révy. K rozvoji vinohradnictví významně přispěli svými znalostmi zejména stavitelství. Z té doby ve Velkých Bílovicích zůstalo několik sklepů. Nejznámější a největší je habánský sklep stejnojmenné společnosti, který leží při cestě na Čejkovice. Velký význam vinohradnictví a vinařství dokládá pečeť obce z roku 1701. Je na ní znázorněn keř révy vinné se dvěma hrozny, vinařský nůž a radlice. Pečeť dala základ pro výtvarné ztvárnění znaku a praporu města.

Dlouhé táhlé kopce v okolí Velkých Bílovic jsou okrajem Kyjovské pahorkatiny, jež je vidět na severozápadě. Půda, většinou černozem promísená se žlutou spraší, tvoří masivní mateční podklad. Na jaře, když není ještě pokrytý vegetací, vytváří povrch půdy různé mramorové obrazce. Místy se zde rovněž objevuje třetihorní jíl. Půdy v bílovských viničních tratích se vyznačují dobrou zásobou živin a záhřevností, jsou tak optimálním prostředím pro růst révy vinné a dalších teplomilných plodin. Velké Bílovice se pyšní velkým množstvím vinných sklepů. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří vinohrad a vinný sklep. Ve sklepních tratích Belegrady, Pod Předními, Pod Panskými, Pod Krátkými a Půrynky lze najít na 680 soukromých sklepů, které dotvářejí vinařský kolorit zdejší malebné krajiny.

Názvy viničních tratí mají původ v názvech viničních hor. V katastru Velkých Bílovic najdete sedm viničních tratí -Přední hora, Nová hora, Zadní hora, Široká hora, Dlouhá hora, Pod Belegrady a Vinohrádky. Místní vinaři je ještě člení na drobnější trati s názvy jako Křivánky, Šísary, Šmatláky, Sůdný, Zímarky a další. V katastru největší vinařské obce České republiky aktuálně leží na 770 hektarů vinic, které obhospodařuje až 834 pěstitelů révy vinné.

Z hlediska vinařské turistiky je nejvyhledávanější památkou dnes již notoricky známá kaplička na návrší Hradištěk, postavená ve tvaru románské rotundy. Tento bod je každoročně cílem mnoha milovníků vín i  fotografů vzhledem k jedinečnému výhledu na Pavlovské vrchy a vinice v okolí Velkých Bílovic.  Nejznámějším a největším vinařským spolkem je bezpochyby spolek Velkobílovičtí vinaři. Těch je dnes více než 50. Celkově lze tento spolek označit za jeden z nejlépe etablovaných a zavedených vinařských spolků u nás. Dokládá to i řada významných akcí, které každoročně pořádají a které patří k těm nejoblíbenějším a největším vinařským akcím co do návštěvnosti (Ze sklepa do sklepa nebo Za vinařem do Velkých Bílovic). Samozřejmě nelze opomenout ani projekt „Velká bílá a červená Slípka“, který je určen vínům odrážejícím velkobílovický terroir a jemuž jsme se velmi podrobně věnovali v předchozím čísle časopisu v našem Grand testu. Jak jsem již předeslal, i vzhledem k velikosti a důležitosti celé obce se vůbec poprvé v rámci mého putování po Čechách a Moravě vydávám hned do osmi vinařství.

Celý článek a doporučení na vína z této vinařské oblasti najdete v aktuálním vydání WINE & Degustation 10/2022, které lze koupit ZDE


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena