W-D > Články > Cesty za vínem >

Vinařské krásy |Jihovýchodní Sicílie

25.04.2023 |
Cesty za vínem

Jihovýchod Sicílie je asi nejsvůdnějším místem celého ostrova. Je to Sicílie z mnoha filmů i televizního seriálu Inspektor Montalbano, přehlídka zářících barokních měst na vrcholcích kopců, rozlehlých pláží a strání posetých olivovníky. A samozřejmě i tradice vína a skvělé gastronomie. To vše sem po dlouhá léta lákalo pestrou paletu cestovatelů i těch, kteří zde zakotvili nadobro. Od francouzských umělců až po milánské magnáty, kteří zde hledají nové příležitosti.

Hlavním lákadlem pobřežního regionu jsou Syrakusy (Siracusa), kde se setkávají řecko-římské ruiny s nádhernými náměstími, postranními uličkami plnými butiků a křišťálovými mořskými vlnami. Na jihozápadě se rozkládá zvlněné údolí Val di Noto, jehož pozdně barokní města patří k těm nejkrásnějším na Sicílii. Noto, Modica, Ragusa a Scicli jsou z nich nejzajímavější, každé je svátkem architektonického rozkvětu a gastronomických požitků, od řemeslné zmrzliny a čokolády až po restaurace ověnčené michelinskou hvězdou. Pak je tu venkov, sluncem vybělené vedlejší silnice, skalnaté rokle prošpikované prehistorickými hrobkami a drsné pobřeží poseté rozpadajícími se rybářskými domky, kde sídlili lovci tuňáků, středomořskými bylinami a vzácnými stěhovavými ptáky.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE VE VYDÁNÍ WINE & DEGUSTATION 4/2023, který je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI