W-D > Články > Cesty za vínem >

Vracov |obec Slovácké podoblasti

26.06.2023 |
Cesty za vínem

Vracov je nenápadná vinařská obec Slovácké podoblasti, která leží nedaleko slavnějšího Bzence. Prim tu hrají převážně bílé odrůdy, jako je Ryzlink rýnský či Rulandské bílé nebo Sylvánské zelené. Ostatně, není náhodou že z vracovské trati Klínky vzešlo už pět šampionů Salonu vín ČR. Pojďme si tedy společně tuto malou, ale dnes již slavnou obec, představit.

Podle prehistorických nálezů, které byly objeveny na Vracovsku, je dokázáno, že na tomto území bylo jádro pravěkého osídlení, kde mírně zvlněná rovina umožnila snadnější obdělávání půdy. Zdrojem obživy tu tedy bylo odjakživa zemědělství. První písemné zprávy o Vracově datujeme do první poloviny 13. století. Píše se, že název vznikl nejspíš podle jména majitele Vrace nebo podle moravského biskupa Vraceny či podle olomouckého knížete Vratislava II. Historicky se Vracov nacházel na důležité obchodní cestě, která vedla přes Bzenec, Milotice, Hodonín a Kyjov. Zde se cesty křižovaly a obci bylo uděleno právo vybírat mýtné. 

Počátky vracovského vinařství sahají do třetí čtvrtiny 13. století. Lze tak soudit ze zmínky biskupa Bruna přiznávající v listině desátek z vinic bratrům Stockvischovým. Rozlohou vinic se Vracov nemohl měřit se sousedním Bzencem, kde se stalo vinařství hlavním zdrojem obživy. Pro úschovu vína bylo nezbytné zřizovat sklepy. Vzhledem k velkému počtu drobných vinařů, kteří si nemohli pro sebe opatřit zvláštní sklep, stavěly se ve Vracově společné sklepy, které bývaly vlastnictvím několika rodin. Pobyt ve sklepě býval časem oddechu po namáhavé práci. Vracovské sklepy bývaly jakousi druhou radnicí i kolbištěm politických a hospodářských debat, o čemž svědčí i název jednoho z nich, a to „Parlament“. Další názvy jsou např. „Zdar“ nebo „U Machů“, další dělení sklepů je podle čísel, které sklepy dostávaly tak, jak postupně vznikaly. Typické vracovské sklepy jsou uvnitř klenuté. Když do nich vejdete, ocitnete se v lisovně, která je oddělena od vlastního sklepa. Lisovna tvoří zvláštní společensky zařízené předsklepí, v němž je kromě stolů a lavic lis a vše potřebné k lisování a sklepnímu hospodářství. Za lisovnou už následuje vlastní sklep s „bečkami“ a demižóny. Z pohledu pěstování révy vinné a typických odrůd je určitě na místě zmínit Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Sylvánské zelené či Veltlínské zelené. To jsou vracovské „stálice“, které, alespoň z části, najdete v portfoliu téměř každého místního vinaře. 

Celý článek Václava Tichoně včetně tipů na vína z této oblasti najdete v červnovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena