W-D > Články > Cesty za vínem >

Z Čech a Moravy |MĚLNÍK

20.06.2022 |
Cesty za vínem

V seriálu o významných vinařských obcích Čecha Moravy jsme se v poslední době věnovali převážně Moravě. V červnu jsme se to rozhodli napravit a přinést také zajímavé příběhy z opačného koutu naší země. A tak jsem vyrazil do Mělníka, který byl historicky jedním z nedůležitějších míst pro rozvoj vinařství a vinohradnictví v českých zemích. Mělník byl zkrátka vždy velmi silnou "značkou" s jasnou filozofií výroby vín... a platí to dodnes.

Mělník je původně slovanské pojmenování kopce z mělnících se hornin křídového útvaru. První zmínky o této oblasti pocházejí z 9. století, kdy se zdejší kmen Pšovanů připojil k českému knížectví rodu Přemyslova sňatkem Bořivoje s Ludmilou, dcerou posledního pšovského knížete Slavibora. Starý dřevěný Pšov nahradil koncem 10. století nový kamenný hrad Mělník. Manželka Boleslava II. Emmazde razila denárky s nápisem Emma regina- civitas Melnic. V tomto období se začala na Mělníku pěstovat réva vinná.

Pověst vypráví o tom, že první sud vína poslal do Čech moravský kníže Svatopluk. Byl určen pro českého knížete Bořivoje, a to pro příležitost křtu Ludmilina a Bořivojova syna Spytihněva. Ludmila prý následně nechala přivézt vinnou révu z Moravy a vysázet ji nedaleko od svého rodiště, hradiště Pšova, dnešního Mělníka. Péčí o vinice se osobně zabýval i Ludmilin vnuk sv. Václav, který se díky tomu stal patronem vinařů.

Město Mělník, tak jak jej převážně známe dnes, vzniklo ve 13. století z podhradí a později trhové osady. Zakládací listinu však město nemá. A tak první zpráva, podle níž se Mělník považoval za město, se objevila až v listině Přemysla Otakara II. z 25. listopadu 1274,kterou byl Mělnickým darován k dobudování obce podíl na výnosu labského obchodu. Mělník prohlásil natrvalo za královské věnné město až Karel IV. Ten sem dal přivézt z Burgundska a ze Champagne vinnou révu, a zvelebil tak mělnické vinařství a vinohradnictví ještě více. Rozvoj vinohradnictví podpořil ještě omezením dovozu cizího vína a také vydáním nařízení, která tvrdě trestala škody na vinicích.

Celý seriál si přečtete v aktuální vydání WINE & Degustation 6/2022, který můžete zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI