W-D > Články > Cesty za vínem >

Za velkými víny Piemonte

16.04.2020 |
Cesty za vínem

Koncem ledna tohoto roku proběhla již tradiční prezentace piemontských vín z nových ročníků pod názvem Nebbiolo Prima 2020. Vydali jsme se proto do severoitalské Alby, abychom pro vás ochutnali stovky vín z denominací Roero, Barbaresco a Barolo v nových aktuálních ročnících, které se letos dostanou na trh. Letos poprvé se navíc degustace nových ročníků z Piemonte konala také v New Yorku, kde byla v rámci akce "Best Palates of the World" hodnocena těmi nejlepšími degustátory z celého světa. K účasti na tomto prestižním hodnocení byl osloven i šéfredaktor časopisu WINE & Degustation Michal Šetka. Kromě obecných informací o nádherném italském vinařském regionu Piemonte vám přinášíme i cenné tipy na špičková vína z nových ročníků s doporučením k nákupu.

Italský region Piemonte je pro mnohé milovníky vín a gurmány takřka rájem na zemi. Vznikají tu špičková, dlouhověká vína, která ve spojení s místními gastronomickými delikatesami, jako jsou černé nebo bílé lanýže, vytváří nezapomenutelné zážitky. Při našich nedávných cestách za víny tohoto regionu se proto soustředíme na jeho nejvěhlasnější denominace Roero, Barbaresco a Barolo. Společným jmenovatelem všech velkých vín z Piemonte je v první řadě odrůda Nebbiolo s nenapodobitelným charakterem. Nebbiolo je nejstarší autochtonní modrou odrůdou v oblasti Piemonte a zcela nepochybně jednou z nejprestižnějších a nejušlechtilejších v celé Itálii. Její název je odvozen z italského"nebbia", tedy mlha. Někteří tvrdí, že si tento název Nebbiolo vysloužilo díky své do šedobíla zbarvené modré slupce bobulí, jiní naopak odvozují její název od mlhou zahalených podzimních měsíců, ve kterých tato odrůda dozrává. Této odrůdě se v Itálii přezdívá "Královna modrých hroznů". Především je velmi náročná na kultivaci, vyžaduje opravdu velkou péči a pozornost ve vinohradu a právě z těchto důvodů se historicky netěšila takové oblibě mezi vinaři, jako je tomu dnes. Navzdory těmto okolnostem však existuje velká řada tradičních a prestižních vinařů, kteří Nebbiolo poctivě kultivují ve svých vinohradech od prvopočátku jejich vinařské tradice a vyrábějí z něj dlouhověká vína na světové úrovni.

Více informací se dočtete v dubnovém vydání magazínu WINE & Degustation.

Text: Václav Tichoň a Michal Šetka

Foto: Michal Šetka a archiv redakce


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI