Žhavá vína Sicilské Etny
Ostrov Sicílie a její region Etny je v posledních dvou dekádách často skloňován mnohými milovníky vín a světovými degustátory. Na úpatí sopečné Etny tu vznikají vína nenapodobitelného charakteru z místních autochtonních odrůd, která v současné době patří ke špičce italské produkce. Na Sicílii jsme proto v loňském roce zavítali v rámci každoročně pořádané akce Sicilia en Primeur, abychom v průběhu týdenního programu procestovali ostrov Sicílie a ochutnali velkou řadu vín z nových ročníků, a to zejména z oblasti vulkanické Etny.
Největší ostrov ve Středozemním moři a největší region Itálie o rozloze 26 000 km2, to je Sicílie, které se také jinak přezdívá "ostrov slunce". Celková doba slunečního svitu na pobřeží totiž činí 2 500 hodin ročně, tedy nejvíc z vinařských regionů v celé Evropě. Středomořské klima s teplými podmínkami však platí převážně na pobřeží. Krajina je díky vulkánu Etny nesmírně rozmanitá a členitá, a tak se podnebí při přesunu do vnitrozemí mění ve vyšších nadmořských výškách na typicky kontinentální, s obrovským rozdílem denních a nočních teplot. Samotný ostrov je tak ztělesněním biodiverzity a výrazných kontrastů, které jsou na první pohled zřejmé všude kolem. A tak si tu můžete například v některých jarních měsících zalyžovat na hoře Etna,kde v sezoně funguje menší lyžařské centrum Nicolosi s pěti vleky, a při sjezdu z kopce se kochat dechberoucím výhledem na Středozemní moře..
Více informací se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation.
Text a foto: Václav Tichoň
Partneři