W-D > Články > Degustace >

Advivum |mimořádná degustace vín Leroy

15.03.2023 |
Degustace

Legendární vinařství Leroy

Madame Lalou Bize-Leroy je označována mnoha superlativy. První dáma burgundského vinařství, nejlepší vinařka světa a dalo by se určitě dlouho pokračovat. Každopádně je to mimořádná vinařka, velmi nadaná degustátorka a pozoruhodná žena oplývající neskutečným entuziasmem, láskou a pokorou k vínu i dokonalou znalostí burgundských terroir. Společnost Advivum, která je oficiálním distributorem vín Leroy na našem trhu, pořádá jednou až dvakrát ročně zcela mimořádnou degustaci jejích vín. Vzhledem k povaze a vzácnosti těchto vín jsou tyto degustace zcela mimo oficiální celoroční degustační program, jsou určeny velmi úzké skupině zájemců a vždy rychle beznadějně plné. O to více mě těší, že jsem se mohl další prezentace vín této výjimečné vinařky opět zúčastnit.

Lalou Bize-Leroy je majitelkou tří vinařství, která spravuje s entuziasmem sobě vlastním. Její vína jsou beze zbytku naplněna hlubokou filozofií této pozoruhodné ženy. Jedná se o négociantskou společnost Maison Leroy a vinařství Domaine Leroy a Domaine d'Auvenay.

Maison Leroy - Gardien de Grands Millésimes založilv roce 1868 François Leroy v malé vesničce Auxey-Duresses, kde dodnes sídlí . Jeho následovník, Joseph Leroy, nastolil nejvyšší standardy výroby vín již na konci 19. století, kdy s velkou pečlivostí a trpělivostí selektoval a školil největší vína Burgundska z nejlepších poloh Grand Cru. Maison Leroy, mimořádně kvalitní négociantská firma, si po celou svou historii zachovala stejný rodinný ráz. V této snaze pokračoval a nadále ji rozvíjel i Henri Leroy, který roku 1942 koupil od Jacqua Chambona polovinu Domaine de la Romanée-Conti. Této doméně věnoval 40 let svého života a vytvořil z ní chloubu Burgundska.

Celý článek najdete v únorovém vydání WINE & Degustation 2/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena