W-D > Články > Degustace >

Audience Grand Cru Classé Bordeaux 2018

16.07.2021 |
Degustace

Audience Grand Cru Classé Bordeaux patří již mnoho let k nejprestižnějším vinařským událostem u nás. Obvykle se koná již v polovině února. Letošní negativní epidemická situace však narušila plánování veškerých akcí a představení nového ročníku vín z nejprestižnějších zámků v Bordeaux nebylo výjimkou. Společnosti Merlot d'Or, která tento svátek velkých červených vín pravidelně pořádá, se však podařilo téměř nemožné, a tak se na konci května zástupci prestižních château a milovníci velkých vín z Bordeaux v Praze letos setkali již po sedmnácté.

Jelikož Pražský hrad byl v období pandemie téměř hermeticky uzavřen, rozhodli se organizátoři místo konání posunout do nádherných venkovních prostor Svatováclavské vinice v areálu Villy Richter na Pražském hradě. Venkovní prostĜedí jim zároveň umožnilo uspořádat degustace dle platných hygienických nařízení pandemického zákona. Milovníci vín z Bordeaux se tak mohli těšit na více než 50 château a jejich vína z vynikajícího ročníku 2018. Již před oficiálním začátkem degustací En Primeur v roce 2019 se začaly z Bordeaux šířit zprávy o skvělém ročníku. Někteří věčně spekulující kritici začali předčasně vydávat svá hodnocení, která hýřila zástupem 100bodových vín a superlativů o "nejlepším ochutnaném víně z daného château v životě", jiní byli obezřetnější, nicméně dobré povědomí o tom, že vinaři zprvu náročný ročník 2018 pravděpodobně nakonec zvládli na výbornou, se podařilo do odborných kruhů rozšířit poměrně úspěšně. Ročník 2018 se od počátku zdaleka nevyvíjel tak pozitivně, jak pro mnohá château skončil. Výborně ho charakterizoval komentář, který jsme tehdy dostali na Château 'Evangile: "Ročník 2018 se choval jako strašné, problémové, ale geniální dítě."

První polovina roku byla jako z hororové ho filmu. Nejprve nejchladnější zima od roku 2010, kdy únorové nízké teploty mnohé vinaře opravdu překvapily, a poté dlouhé období intenzivních dešťů. Šest měsíců trvající děště v kombinaci s nadprůměrný mi teplotami, které po chladné zimě nastoupily, tedy jaro, jaké Bordeaux dle informace z Château Lafite Rothschild nezažilo od roku 2001, přineslo ideální podmínky pro padlí révové . Bojovali s ním na mnoha místech, nicméně nejvíce postihlo zejména větší vinařství hospodařící biologicky. Nejvíce tratilo Ch. La Lagune, které nevyrobilo žádné víno, ale velké problémy mělo také Ch. Palmer a Ch. Pontet Canet. A aby problémů nebylo málo, v létě nastal pravý opak. Od 10. července do konce října nepršelo vůbec, léto bylo teplé a velmi suché a jen díky velkým zásobám vody v podloží se nezastavilo fenolické vyzrávání hroznů . Velkým pozitivem pro celkovou finální úroveň ročníku 2018 byly chladné noci během září, které zachovaly v hroznech kyselinu, a tím zajistily svěžest a šťavnatost vín. Teplý a suchý podzim jednoznačně prospěl cabernetům, které měly velký prostor dozrát k dokonalosti. Merlot bylo potřeba začít sklízet dříve, aby si zachoval svou eleganci...


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI