W-D > Články > Degustace >

Bordeaux En Primeur 2019

22.07.2020 |
Degustace

Degustace En Primeur v Bordeaux patří každoročně k nejočekávanějším událostem vinařského světa. Obvykle se na počátku dubna do Bordeaux sjíždějí obchodníci s vínem a žurnalisté z celého světa, aby ochutnali mladá vína z předcházejícího ročníku.Letošní rok je však jiný. Pandemií koronaviru se svět zastavil a tyto degustace se letos nekonaly. O hodnocení vín a tipy na nákupy v letošní kampani En Primeur však nakonec nepřijdete. Degustace En Primeur Bordeaux totiž nakonec proběhla v Praze.

Letošní rok je mimořádný a výjimečný snad ve všech sférách života. Tak jak se postupně rušily vinařské veletrhy, soutěže či hodnocení nových ročníků a vlastně cokoli, co mělo probíhat od počátku března dále, byla v souvislosti s globální krizí vyvolanou koronavirovou hrozbou zrušena i tak prestižní akce, jakou je degustace vín před kampaní En Primeur v Bordeaux.

Již mnoho let mám první dubnový týden ve svém kalendáři pevně vyhrazen pro cestu do Bordeaux. Letos jsme však museli zůstat doma, stejně jako všichni obchodníci, žurnalisté a kritici z celého světa a odložen byl i start kampaně En Primeur. Společnosti Merlot d'Or, která se investicemi do vín z Bordeaux dlouhodobě zabývá, se však podařilo zajistit shromáždění a následný převoz vzorků z ročníku 2019 klimatizovaným vozem do Prahy. V pondělí 15. června tak mohla proběhnout odborná degustace v úzkém kruhu specialistů, kteří se investičními víny z Bordeaux dlouhodobě zabývají.

Co o ročníku 2019 říkají vinaři z Bordeaux?

Loňská zima byla jednou z nejmírnějších zim za posledních 20 let, měsíc únor byl dokonce nejslunnějším a nejsušším únorem od roku 1981. Půda se během března velmi rychle prohřála, což vedlo k rychlejší mu probouzení vinic. Květenství následně začalo již počátkem června, tedy zhruba o týden dříve, než je v Bordeaux obvyklé. Počasí sice nebylo v období květu zcela ideální, ale spíše chladné a mírně deštivé, na druhou stranu nedošlo k žádným závažnějším poškozením mrazem, jakých jsme byli svědky v předchozích letech...

Celý článek si můžete přečíst v letním vydání magazínu WINE & Degustation.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI