W-D > Články > Degustace >

Bordeaux En Primeur 2020

19.05.2021 |
Degustace

Degustace En Primeur v Bordeaux patří každoročně k nejočekávanějším událostem vinařského světa. Obvykle se na počátku dubna do Bordeaux sjíždějí obchodníci s vínem a žurnalisté z celého světa, aby ochutnali a ohodnotili mladá vína z předcházejícího ročníku. Loni poprvé se tyto tradiční degustace nekonaly a ani letošního roku není situace lepší. Kvůli pokračující pandemii koronaviru jsou cestování a organizace hromadných akcí stále problematické, a do Bordeaux jsme se tak nevydali ani letos. O hodnocenívín a tipy na nákupy v letošní kampani En Primeur však nakonec nepřijdete. Degustace En Primeur Bordeaux totiž i letos nakonec proběhla v Praze.

Společnosti Merlot d'Or, která se investicemi do vín z Bordeaux dlouhodobě zabývá, se podařilo zajistit shromáždění a následný převoz vzorků z ročníku 2020 klimatizovaným vozem do Prahy. V pondělí 3. května tak mohla proběhnout odborná degustace v úzkém kruhu specialistů, kteří se investičními víny z Bordeaux dlouhodobě zabývají. A již ve druhé polovině dubna jsme se alespoň online spojili se zástupci slavného Château Angélus, abychom ochutnali jejich vína a popovídali si o celkové úrovni vín ze St.-Émilionu i o novinkách v tomto slavném vinařství.

Rok 2020 nebyl jednoduchý nikde na světě a koronavirus nebyl jediným problémem. Velmi problematickému nástupu jara čelily i vinice kolem řeky Girondy. Po teplé a mírné zimě nastoupily v Bordeaux na konci března tuhé mrazy. Naštěstí většina květů přežila a dočkala se velmi teplého, a hlavně extrémně suchého léta. Vlny veder působily problémy zejména na teplých štěrkových půdách, kde docházelo až k velkým vláhovým stresům. Naštěstí koncem srpna přišly přeháňky. Následovalo teplé, suché září, které umožnilo hroznům dozrát téměř k dokonalosti. Sklizeň ročníku 2020 tak v Bordeaux proběhl a většinou do 20. září. I tak rok 2020 jednoznačně prověřil pečlivou práci na vinici a precizní přístup jednotlivých vinařů. Po degustacích vín lze ale s potěšením konstatovat, že drtivé většině z nich se podařila vytvořit velmi čistá, vyzrálá a zároveň velmi svěží a šťavnatá vína, která odpovídají svému terroir. Zejména vína z chladnějších, jílovitých půd na pravém břehu, ale i na severu Médocu v apelaci Saint-Estèphe na tomto ročníku vydělala. Jsou plná a velmi šarmantní, s pestrou skladbou ovocných tónů a dlouhou dochutí. Chladné zářijové noci byly pro tento ročník požehnáním, a to zejména pro odrůdu Merlot. Vína si zachovala okouzlující svěžest a mají výborný potenciál ke zrání. Merlotu se obecně v ročníku 2020 dařilo všude, a proto není divu, že je ve větší míře,než jsme obvykle zvyklí, zastoupeni ve velkých vínech z Médocu...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu WINE & Degustation

Text: Michal Šetka a Diana Sixtová
Foto: Michal Šetka a Château Angélus


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI