W-D > Články > Degustace >

Champagne De Sousa |přijela do Prahy představit vína

08.03.2023 |
Degustace

Jednou z dalších nesmírně zajímavých degustací konce roku 2022 byl masterclass s Julií De Souza, která přijela do Prahy představit vína z jejich rodinného vinařství Champagne De Sousa. Toto vinařství bylo jedním z pionýrů ekologie a biodynamiky v oblasti Champagne dávno předtím, než přišel dnes populární trend "growers". Celou degustaci zorganizovala společnost Merlot d'Or, která je dovozcem vín De Sousa do České republiky. Když jsem se v listopadu loňského roku s Julií setkal nad sklenkami jejich vín, nikdo jsme netušili, že její otec a velká postava Champagne Eric De Sousa, který toto vinařství a jeho biodynamickou cestu proslavil, podlehne počátkem ledna tohoto roku těžké nemoci. Berte tedy toto povídání i jako poctu jednomu velkému vizionáři...

Prestižní rodinné vinařství Champagne De Sousa sídlí v Avize, centru odrůdy Chardonnay. Rodina De Sousa je původem z Portugalska. Pradědeček sourozenců Charlotte, Julie a Valentina, kteří se o vinařství dnes starají, přišel do Francie během 1. světové války. Jeho syn se pak přiženil do vinařské rodiny a v roce 1948 založil své vlastní vinařství. Velkou postavou historie domu De Sousa byl Eric De Sousa, který z tohoto vinařství udělal mezinárodní pojem. Obrovskou devízou tohoto progresivního vinařství jsou vinice. Dnes hospodaří na 14 ha Grand Cru, velká část z nich je starší než padesát let. Od roku 2000 začal Eric De Sousa pracovat kompletně biodynamicky. Netrvalo dlouho a vína Champagne De Sousa se dostala do hledáčku předních světových sommelierů a prestižních kritiků.

Celý článek najdete v únorovém vydání WINE & Degustation 2/2023, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI