W-D > Články > Degustace >

Chateau Mělník v baru Vin Vin

08.10.2019 |
Degustace

Známý vinný bar Vin Vin, který najdete v samém srdci Žižkova na Olšanském náměstí, pořáda pravidelně zajímavé degustace, ve kterých představuje především zajímavé vinaře ze Znojemska, ale tu a tam sem nově zamíří i další velmi zajímaví tuzemští i zahraniční vinaři. A právě na takové degustaci svá vína v polovině září představilo i Chateau Mělník.

Historie vinařství na místě dnešního Chateu Mělník sahá až do 11. století, legenda praví, že se o první výsadbu vinic zasloužila v 10. století Ludmila, dcera vládce pohanského kmene Pšovanů a manželka Bořivoje z rodu Přemyslovců. Chateau Mělník bylo založeno rodem Lobkowiczů v roce 1753. Původně se mělnické zámecké sklepy nacházely nejen na zámku, ale také na jednotlivých vinicích. Důležitým obdobím rozvoje vinařství byl přelom 19. a 20. století, kdy došlo k významné modernizaci podniku podle francouzského vzoru a začal se zde vyrábět sekt Chateau Mělník (1896). V roce 1992 byl majetek v rámci restitucí vrácen do rukou rodu Lobkowiczů. Tehdy sedmasedmdesátiletý restituent Otakar Lobkowicz převedl majetek na svého syna Jiřího Lobkowicze, který žije na zámku v Mělníce dosud. Jiří Lobkowicz obnovil tradici zámeckého vinařství a vlastní produkci. Vinařství vlastní celkem 24 ha vinic nacházejících se v Mělníku a jeho okolí.

Více informací se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation.

Text a foto: Michal Šetka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI