W-D > Články > Degustace >

Degustační večer s víny |Domaine Antoine Jobard

13.03.2019 |
Degustace

V polovině února zahájila dovozní společnost Ad Vivum seriál degustačních večerů ve Vinotéce Riedel v přízemí Slovanského domu v Praze. A zahájení to bylo pro mnohé milovníky burgundských vín vskutku slavnostní. Jan Čejka, odborník na francouzská vína a hlavně tvář společnosti Ad Vivum, totiž na řízené degustaci představil první novinku v portfoliu pro letošní rok, a sice vína hvězdného burgundského vinaře Antoina Jobarda z prestižní apelace Meursault.

Domaine Antoine Jobard najdete nedaleko burgundského městečka Beaune v srdci apelace Meursault. Vinařství bylo založeno kolem roku 1860 a je ryze rodinným podnikem. Důkazem toho je Antoine, který je již pátou generací vinařství Jobardů. V roce 2002 se Antoine zapojil do výroby vína po boku svého tatínka Françoise, počínaje rokem 2008 již drží v rukou otěže vinařství sám a pokračuje ve výrobě špičkových vín v duchu předešlé generace. Celková plocha vinohradů činí pouze 6,5 ha a najdete je opět převážně v apelaci Meursault, všechna vyráběná vína jsou proto pochopitelně výhradně bílá. Kvalita, která je ve všech směrech na prvním místě, zde začíná ve vinici. Ruční sběr, radikální vylamování pupenů a vedení révy vinné na mnoha vinicích v řezu Cordon Royat směřují k velmi nízkým výnosům. Ve vinařství nejsou současně používány postřiky, pesticidy nebo herbicidy, hospodaří tedy prakticky v bio režimu bez oficiální certifikace. Výsledkem je celková produkce 30 000 láhví ročně výjimečného charakteru. Zásadní je také práce s moštem, který je po šetrném lisování stáčen s hrubými kaly přímo do francouzských dubových sudů o objemu 227 litrů. Ty jsou ve většině případů již použité s nižší intenzitou vypálení. Mošt poté kvasí na přírodních kvasinkách po dobu 20-24 měsíců s velkým obsahem kalů, které Antoine dále nepromíchává. Výsledná vína nejsou čiřena ani filtrována, je tak dosaženo velmi minerálního a komplexního stylu vín, které charakterizuje noblesa, rafinovanost a elegance bez přílišné okázalosti a s velkým potenciálem zrání. Všechna degustovaná vína pocházela z mimořádného ročníku 2015 a i přes svou mladost poskytla opravdu nevšední zážitek. Prvním vínem večera bylo Bourgogne Blanc 2015, které bezpochyby nepatří mezi "základní" bílá burgundská vína. Prakticky deklasifikované víno, původem ze 4 rovinných parcel v apelaci Meursault o průměrném stáří keřů 20 let, nastavilo kvalitu degustace velmi vysoko již od samého počátku. Strukturované Bourgogne Blanc s projevem zralých citrusů, máslové hrušky, pečeného toastu a briošky, s plnějším harmonickým tělem a ovocnou kyselinou bylo skvělým začátkem.
Druhým vínem, které představuje pomyslný vstup do kategorie velkých bílých vín z produkce Antoine Jobard, bylo Meursault 2015. Stylově podobné víno předchozímu vzorku, které se ovšem jasně lišilo intenzitoua komplexností. Tóny citronové kůry, pečených jablek, tropického ovoce s podtóny ušlechtilého dřeva doprovázela vysoká kyselina a dlouhý minerální závěr. Špičkový Meursault, který vynikne především v gastronomii a který ve své kategorii nenajde mnoho přemožitelů.
Kontrastem k Meursault bylo Saint-Aubin 1er Cru Les Perrières 2015. Poměrně elegantnější a rafinovanější víno s příjemně zakulacenou kyselinou a dobrou pitelností, které charakterizovala delikátní práce se dřevem a příjemná pikantní hořčina v dlouhém závěru. Čtvrtým vínem bylo Puligny-Montrachet 2015 z 54 let starých keřů z chladnější a výše položené polohy "Le Trézin". Víno ukázalo známý noblesní charakter této apelace. Kompaktní a elegantní Puligny-Montrachet, bohaté na tóny citronové kůry, medového plástu, s tóny pražených lískových oříšků, s opět velmi dlouhým, minerálním závěrem.
Následovalo srovnání 2 vín z apelace Meursault 1er Cru, konkrétně z poloh Blagny a Poruzots. Meursault 1er Cru Blagny 2015 je víno z vysoko situované větrné vinice s kamenitou půdou nad obcí Puligny-Montrachet. Podmanivou, aristokratickou vůni zralých citrusů, žlutých jablek s lehkými podtóny čerstvého tropického ovoce doprovázelo aroma sušených květů, briošky a másla. Plnou a krémovou chuť vyvažovala křupavá kyselina, dodávající vínu svěžest. Komplexní dojem také utvářela lehká stopa třísloviny spolu s velmi dlouhým, noblesním závěrem.
Meursault 1er Cru Poruzots 2015 je víno z polohy, kterou Antoine Jobard považuje za "pulzující srdce Meursault". Víno ve skleničce toto tvrzení bezpochyby potvrdilo. Intenzivní, vrstevnaté a noblesní aroma kandovaných citrusů, pražených mandlí s dominantním minerálním projevem pazourku a vlhkých kamenů. V chuti velmi komplexní víno s tóny čerstvých citrusů, sušených grepů, žlutých podzimních jablek a přepuštěného másla. Opět víno s jemným dotekem třísloviny a vyšší kyselinou, která dodávala vínu energii, velmi dlouhý závěr a nebezpečnou návykovost.
Posledním zážitkem degustace bylo Puligny-Montrachet 1er Cru Les Champ- Gains 2015, tedy víno z druhé nejvyšší polohy v apelaci Puligny-Montrachet 1er Cru. V aktuální kondici se v nose jevilo zatím uzavřeně, ale s velkou dávkou elegance a rafinovanosti, s projevem bílých květů, čerstvých citrusů, s podtóny vlhké křídy a salinity. V chuti se středně plným tělem, byť lehce stále ještě zavřené, ukázalo skvělou strukturu a harmonii. Víno opět s typickým rukopisem Antoina Jobarda, tedy s elegantním dotekem dřeva a velmi dlouhým, minerálním závěrem a obrovským potenciálem zrání.
Večer ve vinotéce Riedel byl opravdovým zážitkem pro milovníky burgund-ských vín a ukázal vína z produkce Domaine Antoine Jobard v tom nejlepším světle, o čemž svědčí i fakt, že jejich projev odezníval ještě několik dní po degustaci.

Text: Václav Tichoň
Foto: Michal Šetka

Zveřejněno ve WINE & Degustation 3/2019


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI