W-D > Články > Degustace >

Degustační večer |s víny Tenuta di Capezzana

28.11.2019 |
Degustace

Tenuta di Capezzana je určitě nejznámější a nejprestižnější vinařskou usedlostí v Carmignanu. Carmignano patří se svou tisíciletou historií k nejstarším městům Toskánska a od počátku bylo velmi úzce spojeno s pěstováním vína.Dnešní apelace Carmignano DOCG patří mezi vůbec nejmenší DOCG apelace v Itálii a je místem, kde vzniká několik velmi zajímavých vín i skvělý olivový olej. To potvrdil i degustační večer s víny Tenuta di Capezzana v podolské restauraci REST v polovině listopadu, který pro milovníky italských vín uspořádal Braňo Chovan, jehož společnost tato špičková vína na náš trh dováží.

Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Rod Bonacossi pochází ze Španělska. V roce 1920 se hrabě Alessandro Contini Bonacossi se svou rodinou přestěhoval do Toskánska a koupil Villu Vittoria ve Florencii, která je dnes kongresovým centrem. Ve stejné době koupil také vesnici Capezzana společně s okolními zemědělskými usedlostmi. Později byly připojeny dvě další sousední farmy, Il Poggetto a Trefiano, a byla založena Tenuta di Capezzana. Hlavním cílem zde byla a je výroba kvalitních vín a olivového oleje. Dnešní Tenuta di Capezzana není pouze vinařství. 670 hektarů půdy zahrnuje 92 hektarů vinic, 140 hektarů olivových hájů, 50 hektarů zemědělské půdy a zbytek tvoří lesy. Carmignano patří se svou tisíciletou historií k nejstarším městům Toskánska a od počátku bylo velmi úzce spojeno s pěstováním vína. Má bohatou vinařskou historii a kultura místa byla s vínem vždy úzce spjata. Apelace Carmignano DOCG se rozkládá podél města Carmignano a sousedních měst Poggio a Caiano, které se nachází na severovýchodním okraji Toskánska. Tato oblast má velmi rozmanité klima vzhledem k blízkosti Apenin. Během léta jsou dny teplé, zatímco noci jsou chladné díky severnímu větru z hor...

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu WINE & Degustation.

Text a foto: Václav Tichoň


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena